21 idei de startup-uri, care merită investiții

Social_Networks3
Foto:PC: landt.co/

Atunci când creezi un startup, mereu trebuie să studiezi care sunt necesitățile omului de rând, întreprinderilor din localitate sau care sunt problemele la nivel național, care pot fi rezolvate printr-o inițiativă de acest gen.

În baza lucrării „Y Combinator request for startups” de Paul Graham, portalul Funders and Founders a selectat 21 de idei de startup-uri, care își vor merita investițiile în orice regiune vor fi implementate.

#1. Energia la cost scăzut

 

PC: carbontrust.com
PC: carbontrust.com

Ideea poate surveni din orice subtemă. Spre exemplu, cum poţi crea energie mai ieftină din sursele de energie deja existente. De asemenea, se poate vorbi despre crearea energiei din surse noi, precum ar fi energia solară, energia eoliană, biocombustil de etanol, biocmbustibili geotermale, hidrogen, de tor.

 

#2. Inteligența artificială

 

PC: digitaltrends.com
PC: digitaltrends.com

Subiectul dat este revoluționar și excesiv promovat. E clar că nu va exista un singur tip de inteligență artificială, însă produsele din domeniul dat, care vor creativitatea și raționamentul, vor fi utile.

 

#3. Roboții

robots-5

Roboții sunt deja produși pentru uz militar. Roboții de consum însă sunt în număr mic. Potrivit corporației multinaționale producătoare de echipament de navigație „Garmin GPS”, o abordare inovativă ar fi, mai degrabă, adoptarea și transformarea tehnicii robotice militare în produse de uz de consum, decât crearea unui hardware robotic nou și a unor softuri scumpe.

 

#4. Biotehnologii

 

PC: ropella.com
PC: ropella.com

Promisiunea finală a biotehnologiilor de a ne oferi șansa să trăim veșnic tineri și fără boli este aproape palpabilă. Proiectul Human Genome – cercetarea care presupunea să pună pe hartă cum reacționează genele fiecărui om/ națiuni, este pe final. Acum este important de a afla cum de extras aceste gene, întrucât sunt și considerațiuni morale în acest sens. Un startup care ar putea rezolva problema dată din orice perspectivă, ar începe o istorie revoluționară.

 

#5. Sănătatea

 

PC: data2crm.com
PC: data2crm.com

În SUA, sănătatea și asistența medicală este mult prea scumpă. În Republica Moldova, domeniul sănătății cere a fi modernizat. De asemenea, asistența medicală nu este atât de efectivă, pe cât ar trebui să fie. Un startup, care va propune metode eficiente și reale de a îmbunătăți asigurarea medicală sau va crea un sistem preventiv de îngrijire a sănătății ar fi unul valoros.

 

#6. Produse farmaceutice

 

PC: engagingcomms.com
PC: engagingcomms.com

Medicamentele trebuie să fie găsite și produse mai rapid și mai puțin costisitor. Medicamentele preventive, care ar îmbunătăți, nu doar ar aplana, starea omului, ar merita investiții.

 

#7. Alimentația și aprovizionarea cu apă

 

PC: morroccomethod.com
PC: morroccomethod.com

Utilizarea pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor și organismelor genetic modificate a fost mai masivă, în ultimii ani, pentru a crește producția globală a alimentelor. Noua criză de apă și alimente este inevitabilă, întrucât numărul populației crește din ce în ce mai rapid. Un startup care ar descoperi noi surse de alimente sau le-ar optimiza pe cele curente, ar putea, de fapt, salva milioane de vieți. Desalinizarea apei, proces comercial realizabil, ar fi o descoperire importantă.

 

#8. Învățământ

 

PC: itshumor.com
PC: itshumor.com

Conectarea studenților la discipline corecte și la profesorii corecți ar transforma lumea în una mai deșteaptă. Profesorii buni nu pot fi depistați după criterii fizice, însă eficiența lor poate fi văzută la cât de bine sunt aceștia informați despre subiecte importante sau cât de des folosesc internetul ca instrument de informare. Educația este elementul spre o viață mai bună și spre investiții bune.

 

#9. Infrastructura internetului

 

PC: ehulool.com
PC: ehulool.com

Internetul încă rămâne a fi vulnerabil față de guvern, dezastrele naturale, atacurile informaționale. Sunt binevenite produsele inovative, care vor asigura și vor susține securitatea serverelor, vor inventa căi mai bune de păstrare a vastelor cantități de date.

 

#10. Guvernul

 

PC: blogs.voanews.com
PC: blogs.voanews.com

Guvernul este un client ce necesită multe investiții. Deși Republica Moldova încă în 2005 a adoptat proiectul „Moldova electronică”, care susține trecerea în online a datelor mai multor sectoare, inclusiv ale guvernului, timp de 10 ani au fost create puține sub-proiecte, care asigură securitatea datelor guvernului și simplificarea accesului simplului cetățean la informațiile de stat. În plus, programul încă rămâne a fi puțin mediatizat și auzit în rândurile oamenilor simpli. Startupurile, care ar pune guvernul drept beneficiar, ar ajuta la îmbunătățirea softurilor și crearea unor noi căi de informare a cetățeanului de rând despre deciziile puse în discuție, ar fi de folos.

 

#11. Realitatea virtuală și realitatea augmentată

 

PC: aerometrex.com.au
PC: aerometrex.com.au

S-ar părea că aceste subiecte sunt aproape de noi, dar nu e așa. Potrivit Wikipediei, realitatea virtuală (VR) este un spațiu virtual în care jucătorul se afundă și depășește limitele realității fizice. Realitatea augmentată, care este o extensie a VR-ului, este una din aparițiile noilor media, care a relevat materialele scrise despre schimbările de paradigmă, care au avut loc în special în ultima perioadă, ca urmare a universalizării PC-ului și a dispozitivelor mobile personale, acces al maselor la Internet, afaceri electronice, e-lerning, e-servicii, Web 2.0 și social media, ca urmare a generat mult interes atât din partea producătorilor media, cât și a comunității științifice. Totuși, aceste două realități încă nu pot fi considerate produse de uz de zi cu zi. Ar fi binevenit un startup, care le-ar transforma în instrumente practice și ar înlătura frica de a investi în ele.

 

#12. Științele

 

PC: blogs.yis.ac.jp
PC: blogs.yis.ac.jp

Universitățile cu renume își pot permite să conducă cercetări științifice de scară largă, ceea ce nu poate fi discutat despre universitățile locale. Iată de ce, un startup care ar susține universitățile naționale și care ar permite ca cercetările biologilor din anul III să se limiteze nu doar la spirulină și care, de asemenea, ar îmbunătăți sau chiar ar crea laboratoare eficiente în afara universităților, ar fi binevenit.

 

#13. Transportul

 

PC: photobucket.com/
PC: photobucket.com/

Nu tuturor le sunt pe gust navetele, mai ales cele de lungă durată. Totuși, pe piața de desfacere în rândurile muncitorilor, navetele nu vor dispărea în timpul apropiat. Ce ar putea startuperii să facă, este să aducă inovații în procesul navetelor și să le facă mult mai comode. Vehiculele personale mici, care vor lucra în bază de energie pură, ar fi cheia succesului în acest caz.

 

#14. Un milion de locuri de muncă

 

PC: ask.com
PC: ask.com

Multe locuri de muncă, inevitabil vor dispărea din cauza prezenței roboților și calculatoarelor în următoarele decade. Aceasta însă nu înseamnă că oamenii își vor pierde locurile de muncă, ci, din contra, ei vor trebui să asimileze noi specialități împreună. Trebuie însă ca cineva să educe și să antreneze lumea în profesiile viitorului, iar altcineva va trebui să construiască roboți.

 

#15. Programare

 

PC: Startup Weekend Moldova
PC: Startup Weekend Moldova

Chiar dacă actualmente programarea este cerută mai peste tot, există bariere înalte de a îndeplini cerințele domeniului dat. Nu s-au schimbat multe în ultimii 20 de ani, programatorii fiind instruiți în aceeași manieră și lucrând în condiții tehnice similare. Sunt necesare noi instrumente de programare și instruire în domeniu.

 

#16. Hollywood 2.0

 

Bethany Mota, PC: businessinsider.com
Bethany Mota, PC: businessinsider.com

Noile talente nu mai sunt „vânate” de agenți. Audiența de pe Youtube poate selecta direct ce-i place să asculte. Celebritățile se pot conecta online direct cu fanii săi. În acest caz, ar fi binevenit un startup, care ar facilita descoperirea talentelor de pe Youtube.

 

#17. Diversitate

 

PC: forbes.com
PC: forbes.com

Unele date demografice, din punct de vedere istoric, se bucură de un succes social și financiar mic. Sistemul educațional și mediul de muncă poate fi schimbat, pentru ca fiecare naționalitate, rasă și gen să poată să lucreze intens și la un nivel înalt.

 

#18. Țările în curs de dezvoltare

 

PC: eoi.es
PC: eoi.es

Multe servicii și produse nu sunt disponibile în țările în curs de dezvoltare din simplu motiv că acestea dispun de o logistică proastă. Este binevenit un startup care ar optimiza furnizarea internațională a produselor, importul și alte procese necesare la cerere.

 

#19. Softuri de întreprinderi

 

PC: lyonbusinesscenters.com
PC: lyonbusinesscenters.com

Softurile pe larg utilizate în companii au lăsat în urmă piața de consum. Este timpul schimbărilor în acest sens și de a asculta cererile potențialilor clienți.

 

#20. Servicii de finanțare

 

PC: http://digitalbloggers.com/
PC: http://digitalbloggers.com/

Dacă ești foarte bogat, nu te complica. Serviciile de finanțare ce ar ajuta o anumită idee să se dezvolte și să aducă bani, aproape că nici nu există. Un startup care ar găsi noi căi de investiții pentru indivizii care au idei frumoase, merită a fi creat.

 

#21. Telecomunicații

 

PC:: stiri.tvr.ro
PC:: stiri.tvr.ro

Deocamdată, nu au mai fost găsite căi comode de comunicare la distanță decât Skype și Whatsapp. Comunicarea trebuie să fie rapidă și simplă, cu uz mai efectiv și pe bandă largă. De asemenea, trebuie să implice mai puțină publicitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente