Broderii inedite confecționate manual au fost expuse miercuri, 4 martie, în incinta art salonului molDeco, la cea de-a doua ediție în acest an.
La această expoziție-concurs au fost prezentate 110 lucrări a peste 70 de autori, fiind propuse câteva sute de obiecte, ce au trecut o selecție riguroasă și minuțioasă. S-a pus accent pe originalitate. Una din condiții a fost ca lucrarea să fie înrămată în salonul molDeco. „Am încercat să alegem toate felurile de tematici și subiecte, ceea ce face această expoziție să fie diversă și nu una monotonă”, a menționat organizatoarea evenimentului, Stela Moldovanu.
În acest an, lucrările vor fi evaluate de un juriu competent alcătuit din Monica Babuc, ministrul culturii al Republicii Moldova, Maria Cristea, Vasile Botnaru, Viorica Mașină și Valentina Vidrașco. Ei vor alege cea mai deosebită lucrare, dar și cele care vor primi cele trei locuri. Pentru Premiul mare se acordă un certificat în valoare de 3.000 de lei de la salonul molDeco, pentru celelalte poziții se acordă 1.500, 1.000 și, respectiv, 750 lei. Pentru simpatia publicului va fi oferită cadou o broderie realizată de Bianca Moldovanu, moderatoarea paginii Iubesc Broderia.
Stela Moldovanu a spus: „Ideea de a introduce un juriu în această ediție a venit după evenimentul de anul trecut, în care a votat doar publicul și a fost aleasă lucrarea unicului băiat participant, o alegere care ne-a părut subiectivă. În acest an, juriul va alege învingătorul pentru Premiul Mare, apoi locurile întâi, al doilea și al treilea. De asemenea, va fi decernat premiu și pentru simpatia publicului, care, pe parcursul desfășurării expoziției, va putea alege lucrarea care i-a plăcut cel mai mult.”
Au fost remarcate lucrările Alei Rusu, care manifestă o tehnică deosebită, în lână. Un mărgăritar al expoziției este și costumul tradițional femeiesc, donat de către Muzeul Etnografic de la Ocnița. Participă și doamna Tatiana Popa, care a colaborat cu designerul german Isabell de Hillerin, cu origini din familia regală din România, pe care a cunoscut-o în cadrul unui concurs.
La această expoziție, Stela Moldovanu a prezentat și câteva dintre propriile lucrări, în afara concursului, pentru a împărtăși publicului roadele pasiunii sale pentru broderie: „Am învățat să brodez din școală, nu de la mama, ea fiind mereu ocupată cu serviciul. Am privilegiu, totuși, pentru că am avut o bunică care s-a ocupat dintotdeauna cu broderia, ea fiind un etalon pentru mine. Am moștenit de la ea această pasiune și brodez de când mă țin minte. De aici a venit și slăbiciunea mea pentru rame, dezvoltată într-o întreagă afacere.
Am peste 20 de lucrări, pe care le-am efectuat în diferite perioade. Acum sunt în procesul de creare a unui proiect – cele patru anotimpuri, din care a rămas de făcut ultimul, al patrulea.”
Întrebată fiind despre posibilitatea de a organiza o expoziție proprie de broderie, Stela Moldovanu a afirmat: „Nu am mult timp pentru a broda, iar o expoziție personală nu este scopul meu. Vreau să scot în evidență meșterițele talentate, dar care se sfiesc să se descopere, căci am avut și cazuri în care, în urma selecției, doamnele au refuzat să fie expuse. Meșterițele se despart cu greu de acestea, în expoziție fiind numai 10 obiecte care merg la vânzare. Broderia, în zilele de astăzi, este o pasiune des întâlnită printre femei, însă despre care nu se știe, deoarece nu se brodează din necesitatea de a-ți face zestre, ci din plăcere, pentru suflet.”
Expoziția poate fi văzută în perioada 5 – 21 martie 2015, la art salon molDeco, situat pe bd. Moscova, 14/1. Program de lucru: luni – vineri 9:00 – 19:00, sâmbătă 9:00 – 16:00.