Nicolae Șapoval – olimpicul moldovean ce studiază în SUA și creează aplicații mobile utile

san fran
Foto:Tânărul moldovean Nicolae Șapoval aflându-se într-o călătorie în San Francisco, PC: Arhiva personală

Fost elev al Liceului „Orizont” și actual student al UChicago, Nicolae Șapoval povestește echipei #diez despre experiența sa de student și de developer al aplicațiilor mobile. Recent, Nicolae și echipa sa, au lansat Ohey, aplicația utilă elevilor și studenților din toate colțurile lumii.

Nicolae nu a ezitat nici o clipă să-și exprime iubirea sa către țară și să pună accent pe cât de importanți sunt prietenii în viața oricui, mai ales a unui developer. Citește mai jos istoria de succes a moldoveanului ajuns în SUA.

 „Matematica îmi plăcea din motive estetice, iar informatica – din motive aplicate”

Am fost elev al Liceului „Orizont”, prin intermediul căruia am participat la numeroase olimpiade de informatică și matematică, la ultima fiind de mai multe ori. Am ajuns să reprezint țara în cadrul a trei olimpiade internaționale, aducând două medalii de bronz și la două balcaniade, de unde m-am întors cu argint. Astfel, fiind mai sigur, am aplicat la studii la numeroase universități din SUA, fiind acceptat la UChicago și Brown. Analizând toate plusurile și minusurile, am ales UChicago, întrucât acolo puteam studia după un program puternic și mai avansat la matematică.

Inițial, intenționam să fac „double major” în Matematică și Computer Science, deoarece matematica îmi plăcea din motive estetice, iar informatica – din motive aplicate. Astfel, îmi place să fac ceva ce poate ajuta oamenii.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

În IT e simplu – dacă dorești să înveți, trebuie nu doar să frecventezi orele, dar și să-ți aplici cunoștințele în proiecte, internshipuri, colaborări. Iată de ce căutam un proiect local, mic, creat de studenți, la care pot să contribui și eu.

Așa am găsit echipa mea curentă. Lucrul în start-up-urile mici este permanent multilateral, asfel eu scriu și cod, în cazul dat – backend, adică serverul care susține aplicația și transferul datelor între baza de date și telefoanele mobile; fac și marketing și particip la luarea deciziilor la capitolul design.

Îmi face plăcere să am un impact asupra produsului final, ceea ce e greu de observat în cazul în care lucrezi într-o companie mare și stabilă. E încurajator când vezi că decizia ta contează, dar, în același timp, trebuie să-ți asumi responsabilitățile.

 

Universitatea Chicago, PC: Arhiva personală
Universitatea Chicago, PC: Arhiva personală

„E important să menținem acest spațiu cibernetic la un nivel confortabil”

Inițial, Ohey a fost planificat drept o aplicație pentru localnici, care ar fi fost un spațiu cibernetic ce urmărea toți oamenii ce sunt în apropiere. Echipa noastră s-a gândit că ar fi fost util dacă am putea vorbi deschis despre probleme, necesități sau pur și simplu despre lucrurile haioase din jurul nostru.

Ideii însă îi lipsea personalitate și o conexiune adevărată, iar noi am decis să implementăm funcția de mesaje private. E destul de simplu: eu scriu un post, în care spun: „Caut un manual de matematică”. Cei care văd acest post pot să-mi răspundă printr-un mesaj privat. Desigur, e important să menținem acest spațiu la un nivel confortabil, iată de ce atât postările, cât și mesajele, pot fi anonime sau postate cu identitatea paginii tale de Facebook. Mai mult de atât, în chat, în orice moment, poți să te „de-anonimezi”. E simplu, rapid și, cel mai important, comod. Noi asigurăm securitatea prin verificarea contului de pe Facebook. În continuare, vom avea moderatori locali și globali ai aplicației.

Aplicația este gratuită, deoarece este creată de către studenți pentru studenți și elevi. Noi credem că comunicarea și crearea unei comunități prietenoase sunt misiunile noastre cele mai importante.

 

PC: Ohey Moldova/ Facebook
PC: Ohey Moldova/ Facebook

Cu toate că aplicația este disponibilă în întreaga lume, noi am decis să alegem pentru început câteva țări unde o vom promova. De ce Moldova? Pentru că m-am născut și am crescut aici și-mi doresc ca Moldova să fie printre pionerii noilor tehnologii. Noi avem internet mobil și wi-fi de calitate înaltă, iar populația tânără este destul de activ implicată pe platformele sociale, iată de ce am crezut că Moldova este locul perfect pentru popularizarea aplicației. În afară de utilizarea activă, eu aștept și cât mai mult feedback. Noi suntem studenți, nu dormim, bem câte cinci căni de cafea pe zi și mâncăm pizza la ora două de noapte. Nu suntem perfecți și nici aplicația nu este perfectă la momentul actual, dar muncim pentru ca să o îmbunătățim. Mi-ar fi foarte interesant să aud ce idei au elevii și studenții moldoveni, ce le place, ce fel de funcții și-ar dori să vadă în aplicație, ce le pare complicat.

 

PC: Arhiva Personală
PC: Arhiva Personală

În orice tip de development, cea mai prețioasă este practica. Le-aș dori altora să nu fie timizi, să încerce să creeze cât mai mult. Uneori, e greu să inventezi ceva nou, dar e important să încerci și să vezi cum poți reface ceea ce există. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uiți niciodată de unde ai venit și cine sunt prietenii tăi, pentru că developmentul, în special cel al aplicațiilor mobile, e un joc complicat, iar rețeaua bună de prieteni, care ar putea să-ți sugereze la un moment dat o idee și să te critice, deseori poate fi cel mai important factor.

Puteți urmări evoluția aplicației pe pagina de Facebook a acesteia, iar dacă doriți să oferiți un feedback lui Nicolae, descărcați gratuit aplicația Ohey pentru a o utiliza.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente