Sibiul sau, cum i s-a dus vestea, orașul lucrului bine făcut e chiar un oraș în care simți că ești în vacanță: peste tot vezi turiști, tihnă și, vorba reclamei, fainoșag. Să explorăm împreună locurile faine din împrejurimi.
Un traseu cu localuri în care respiri aer vintage colonial și care îți dă o stare foarte lejeră este propus de cei de la designist.ro. Sibiul păstrează culoarea vremurilor de altădată.
Casa Max
Bine ați venit la Casa Max, locul unde vii și la prânz sau cafea, dar poți rămâne și peste noapte. Alătura-te restaurantului, sunt și apartamente de închiriat.
Restaurantul a fost inclus și în volumul Restaurante din România, și în volumul 15re. Acesta a fost restaurat, iar amenajarea interioară a recuperat și păstrat intacte elementele de tâmplărie, planşeele pictate, tencuielile de epocă.
Cine este Max? Un elvețian pasionat de clădiri istorice – Max Schweizer, care, în 2006, când a cumpărat casa de pe strada Ocnei numărul 22, și-a dorit ca o vizită aici să ne transporte înapoi în timp și a reușit. Restaurantul Casei Max are acum specific italienesc.
Casa cu istorie de pe strada Felinarului
O altă restaurare de vizitat, tot dintr-o zonă a Sibiului, conturată în jurul secolului al XIV-lea, tot un restaurant ce are alăturat și un hostel (un boutique hostel chiar), este casa de pe strada Felinarului, numărul 8.
Proprietarii au început restaurarea casei și transformarea în restaurant în 2007. De proiect s-a ocupat arhitectul Lucian Alexandru Găvozdea, iar restaurea a fost și premiată în 2010. Restaurantului i s-a alăturat și un hostel simpatic.
Povestea pe larg a amenajării o citești aici.
Music Pub
Trecem la decoruri mai contemporane, pe aceleași fundaluri medievale. Music Pub poartă semnătura biroului de arhitectură Metropolis (arh. Dragoș Epure, arh. Vladimir Mândru), care i-a dat un nou look în 2014. Decorul medieval a fost dramatic completat cu multe lumânări, corpuri de iluminat și decorațiuni metalice.
În Music Pub vii la concerte live și seri cu muzică faină. Aici au loc festivaluri (Sibiu Jazz Festival, de exemplu), se proiectează filme (a fost locația oficială a TIFF) etc. Dar vii și să-ți bei cafeaua în timpul zilei, mai ales că au și terasă.
Lili”s
Lili’s e cu siguranță locul unde se poate zăbovi mai mult în Sibiu. Cine e Lili? Cățelușa super drăguță a cafenelei-restaurant, pe care ai mari șanse să o cunoști.
La etaj
Și uite așa am ajuns în La etaj, într-o cafenea cu vibe super tineresc. Observabili sunt pereții finisați gri-beton, pe masa cu blaturi de lemn din mijlocul căreia creștea iarbă.
Pardon – Atelier Cafe & Bistro
Pardon – Atelier Cafe & Bistro, cea mai frumoasă cafenea din Sibiu – ticsită șic de cărți, mașini de scris și decorațiuni retro. O cafea, cu pâinea casei, unt și dulceață te fac să începi ziua cu un avânt princiar.
Pivnița de Vinuri
Pentru vremea de terasă, puneți pe listă și mica grădină „secretă” de la Pivnița de Vinuri, pe care abia o ghicești de la baza scărilor ce coboară spre ea.