În Republica Moldova, anual, vin mai mulți tineri din diverse țări europene și nu numai să facă activități de voluntariat și să cunoască Republica Moldova. Echipei #diez îi este interesant cine anume vine, astfel a contactat organizația ADVIT care se ocupă de plasarea acestor tineri în Republica Moldova.
ADVIT este acronimul pentru Asociația pentru Dezvoltare, Serviciul de Voluntariat și Informare pentru Tineret. ADVIT este o organizatie non-profit, non-politică, non-guvernamentală, formată de și pentru tineri, de a implica tinerii din Republica Moldova, cu și fără experiență profesională, în programele la nivel național și internațional în domeniul educației, culturii, ecologiei, protecției patrimoniului istoric și ajutorului persoanelor dezavantajate, contribuind la dezvoltarea unei societăți pașnice, la scăderea nedreptății sociale.
În perioada 2008 – 2014, în Moldova au venit 394 voluntari din 26 țări, iar pentru 2015 se așteaptă să vină 52 persoane (41 deja sunt în Moldova și 11 încă trebuie să sosească).
Majoritatea din acești voluntari fac parte din proiectul EVS (European Voluntary Service) implementat prin Erasmus+.
În perioada 2014 – 2015 au venit tot mai mulți voluntari din Spania, Italia, Franța, Germania sau Irlanda și s-a redus numărul voluntarilor din Marea Britanie, Japonia, Suedia sau Olanda.
Din perioada 2009 – 2015, cei mai mulți voluntari au venit în 2013, 76 la număr și cei mai puțini – în 2014, 47 la număr.
Iată statistica ultimilor 5 ani.
2015
2014
2013
2012
2011
Acesta este topul celor 10 țări cu cei mai mulți voluntari care au fost (sunt) în Moldova
Din cele 26 de țări mai fac parte: Estonia, Olanda, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Elveția, Austria, Cehia, Slovacia, SUA, Lituania, România, Turcia, Grecia, Ungaria, Letonia și Rusia.
Într-un material publicat pe #diez, despre lucrurile după care sunt nostalgici străinii care au locuit în Moldova, două dintre persoanele cu care am vorbit au fost voluntari EVS prin ADVIT: Joris Wagemakers și Helen Deruwe.
Helen ne-a spus că îi este dor, în principal, de mâncare. Acasă, ea încă obișnuiește să mai facă plăcinte și mămăligă. „Îmi este dor de vremea rece, dar frumoasă iarna și zilele însorite vara, pentru că în Belgia avem parte mereu de timp ploios.” Ileana a rămas impresionată și de ospitalitatea oamenilor: „Îmi plăcea să fiu invitată și să ascult poveștile de viață ale oamenilor din perioada comunistă și perioada ce a urmat acesteia”. Limba română a fost și pentru ea un punct important de atracție: „Îmi este dor să vorbesc în română. Am niște prieteni vorbitori de română, dar nu e același lucru.”
Joris a fost voluntar pentru un an la Promo-LEX și ne-a spus că cel mai mult îi este dor de mâncarea de aici: plăcinta, mămăliga și brânza erau favoritele lui. Restaurantul preferat în care îi este dor să mănânce este La Plăcinte – „comod și accesibil”, așa cum l-a calificat Joris. „Îmi este dor și de vinul moldovenesc și de legumele și fructele pe care le cumpăram din stradă. Îmi este dor de prietenii din Moldova – oameni foarte de treabă, de parcurile din Chișinău și de prețurile mici, în special la înghețată și la bere.”
Mentori la Voluntari
Voluntarii care vin în Moldova au aici câte un mentor care îi ajută să descopere mai frumos țara noastră. Mentor poate deveni oricine este interesat. Formularul de aplicare îl puteți găsi aici: Fii mentorul unui voluntar străin care vine în Moldova.
Reamintim că ADVIT nu e unica organizație prin care vin voluntari în Moldova. La nivel mondial se mai numără și Corpul Păcii, însă e una din cele mai mari organizații care plasează străini în instituții din Moldova.