Ieri, 23 februarie, a fost dat startul celor cinci săptămâni de studiu intensiv al drupalului în cadrul școlii School of Drupal.
Potrivit drupal.ro, drupal este un software liber, open-source de management al conținutului (CMS) scris în PHP și distribuit sub GNU General Public License. Este folosit de cel puțin 2,1% din toate site-urile web la nivel mondial, de la blog-uri personale, la magazine online, site-uri guvernamentale, site-uri de prezentare sau chiar rețele sociale.
Asociația Drupal Moldova a hotărât să creeze o școală de cinci săptămâni, unde cei nouă tineri interesați de acest CMS vor învăța mai multe, decât doar instalarea de bază a drupalului.
Sergiu (Nikro) Nagailîc, președintele Asociației Drupal Moldova și unul dintre mentorii tinerilor, a spus că își dorește ca School of Drupal să nu fie doar un eveniment one-time, adică doar aceste cinci săptămâni și atât. „Vrem ca School of Drupal să fie în bază permanentă și să fie un curs destinat utilizatorilor de trei tipuri, adică pentru începători, intermediari sau avansați. Astfel, va lucra într-adevăr ca o școală, aproape non-stop. Aceasta este o primă diferență dintre numeroasele internshipuri, care se fac o dată pe an, spontan, exclusiv când angajatorii au nevoie, pe când noi ne dorim ca studenții noștri să se perfecționeze continuu în materie de drupal”.
„Asociația a aplicat la niște granturi, pentru a putea organiza următoarele cursuri la prețuri mai mici, dar să poată acoperi cheltuielile. Plus, prețul dat va juca rolul unui filtru pentru persoanele care își doresc să învețe drupal. Vom organiza, de asemenea, și câteva lecții gratuite în cadrul cursului, și anume lecții de învățare de PHP, HTML, CSS, adică subiecte care apar în rol de cerințe pentru cursurile mai avansate”, a mai adăugat Sergiu.
Pe final, Asociația își dorește să colaboreze cu mai multe companii și anume, cu cele care au nevoie de angajatori ce cunosc drupalul, pentru a putea oferi absolvenților cursului șanse de angajare.
„Fondarea Asociației a fost determinată de trei scopuri esențiale: această școală va servi drept un motor de colaborare între companii, prin care noi împreună vom recruta persoane ce cunosc drupalul pentru toate companiile locale. Al doilea scop este MoldCamp-ul, acum noi fiind în faza de organizare a ediției a doua de Drupal Camp în Moldova. Scopul final este promovarea, prin diferite evenimente locale, a open source-ului prin Drupal. Iată, timp de un an și jumătate de activitate, nu am reușit să organizăm școala, în mare parte, pentru că aveam deja un fel de cursuri pentru peste 90 de persoane din Guvern timp de aproape șase luni. Am predat cursuri despre platforma specială pentru Guvern în bază de drupal. Acum am creat o școală obișnuită, destinată tuturor, indiferent de baza de cunoștințe ce o au obținută la universitate. La moment, numeroase persoane din drept sau medicină, spre exemplu, se reprofilează complet spre ceva mai solicitat și mai plătit pe piață. Cel mai interesant e că cei pe care-i cunosc, au devenit senior developeri, primesc un salariu de cel puțin o mie de dolari, călătoresc. Iată de ce, școala noastră a adoptat un format care permite persoanelor din orice domeniu să studieze ceea ce le predăm. Dintre actualii participanți, doar o persoană are cunoștințe tehnice, în rest, ele vin cu un background diferit. Astfel, avem entuziaști care au hotărât să învețe ceva util, decât câte un pic din mai multe domenii și, în același timp, – nimic”, a explicat Sergiu Nikro.
Unul din participanți, Sergiu Zubatîi, studiază la Fizică, Inginerie și Sisteme Informaționale.
„După prima lecție, așteptările mele s-au adeverit. La final de cursuri, sper să obțin cunoștințele necesare pentru a crea și a administra un site de sine-stătător. Eu sunt puțin mai informat la acest capitol, întrucât tematica tezei mele de licență a fost în baza elaborării template-urilor cu HTML5 și CSS3. Probabil, îmi va fi mai ușor, întrucât cunosc câteva din elementele de bază”, s-a expus Sergiu Zubatîi.
La întrebarea cum ar putea îmbunătăți drupalul situația din Moldova, Sergiu Nikro a spus că CMS-ul ar putea salva foarte mulți bani din instituțiile publice, cât și din întregul proces de e-transformare, de procurare a softurilor scumpe necesare pentru e-guvernare. „Totuși, drupalul nu este folosit în măsura potențialului său. De exemplu, am putea interconecta serviciile medicale cu alte ministere. Drupalul se folosește de guvern la un nivel superficial. Site-urile publice, spre exemplu, sunt prost structurate, neșlefuite. Dacă acestea ar fi bine prelucrate și interconectate, ar fi superb, ar fi o unitate sincronă digitală în Moldova. La noi, însă totul se face în baza anumitor granturi, se creează sisteme neclare și, după aceea, oamenii se întreabă cum ar putea ei să interconecteze toate aceste elemente. Apoi, urmează iarăși alte granturi luate, iarăși bani alocați altor procese de interconectare, care necesită și cheltuieli temporale. Dacă am avea specialiști în drupal foarte buni, inclusiv în sectorul public, aceștia ar crea un potențial superb pentru optimizarea digitală a țării. La nivel de persoană, un specialist în drupal ar putea întreține familia sa, ar putea lucra pentru persoanele din străinătate, câștigând bani și investind în țară și cheltuindu-i în Moldova, ceea ce ar prii mult economiei țării”, a punctat Sergiu.
School of Drupal va dura cinci săptămâni și astfel, la final de cursuri, tinerii învățăcei vor primi titlul de junior developeri, având cunoștințele necesare de a putea lucra în domeniu. Urmăriți și alte știri despre școală, precum și despre meet-up-uri utile între specialiștii drupal, pe #diez.