Societatea civilă solicită transparența proprietății mass-media prin semnarea unei petiții

IMG_6760
Foto: Ședința Clubului de Presă organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent

Petiția pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al R. Moldova, privind transparența proprietății mass-media și asigurarea accesului publicului la informația despre proprietarii instituțiilor de media a fost semnată ieri, 19 februarie 2015, de către reprezentanții societății civile.

Aceștia insistă pe respectarea legislației și revenirea la Proiectul de lege menționat anterior întru adoptarea lui în lectura a II-a. Asta în condițiile în care, proiectul în cauză, înregistrat la 12 iunie 2013, a fost votat doar în prima lectură la data de 21 iulie 2014 de către Parlamentul de Legislatura a XIX – a.

Societatea civilă consideră indispensabil faptul obligării posturilor de televiziune și radio de a prezenta Consiliului Coordonator al Audiovizualului informațiile despre proprietarii instituțiilor mass-media. Petiția stipulează: „Având în vedere normele europene, este absolut necesar ca legislația națională să prevadă dreptul cetățeanului de a solicita acces la informațiille despre un anumit post de televiziune sau o altă instituție media.”

 

Petru Macovei
Petru Macovei

Petru Macovei, director executiv la Asociația Presei Independente: Transparența trebuie văzută în tandem cu concentrarea, fiindcă dacă am ști mâine cine sunt finanțatorii instituțiilor media, acest lucru nu ne-ar ajuta mult, pe când dacă legislația ar prevedea măsuri care ar limita concentrarea proprietății mediatice, lucrurile s-ar îmbunătăți.

 

 

Ion Bunduchi
Ion Bunduchi

Ion Bunduchi, director executiv la Asociația pentru Presa Electronică: De ce este periculoasă monopolizarea pieții mediatice? Pentru că asta ar însemna întoarcerea în realitățile sovietice când exista un singur monopol, cel al presei de partid. Apropo, nu există presă mai plictisitoare decât cea de partid.

 

Petiția a fost semnată la ședința Clubului de Presă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente