Sondaj inedit în Soroca: Locuitorii sunt întrebați dacă vor sau nu o biserică în parc

sondaj
Foto: Trebuie sau nu trebuie o nouă biserică în Soroca, PC: Vadim Șterbate/ Facebook

Deja de ceva timp în media se speculează că în parcul „Grigore Vieru” din orașul Soroca va fi construită o biserică în stil ștefanian.

În Observatorul De Nord, găsim că inițiativa vine din partea părintelui Nicolae Robu, propunerea fiind exprimată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului orășenesc. Autorul ideii susţine că îşi doreşte ca viitoarea biserică să fie decorată cu piatră de Cosăuţi, astfel, încât să fie în armonie cu Cetatea Soroca. Acesta, la fel, a menţionat că, potrivit proiectului, lăcaşul va avea şi un spaţiu pentru o bibliotecă şi expoziţie de icoane. La acea ședință extraordinară a fost aprobat deocamdată doar proiectul de decizie privind formarea prin separare a terenului, pe care ar putea fi reconstruită biserica. Motivul de ce ar fi necesar de contruit o biserică e simplu – acolo deja fusese edificată una, care a fost demolată în perioada sovietică.

Ieri, 18 februarie, au avut loc audieri în cadrul Consiliului orășenesc al Sorocii, ce au vizat ideea proiectului dat, informează portalul tinerilor soroceni youthsoroca.com. La audieri au participat tinerii din cadrul Consiliul Local de Tineret. Din 201 de persoane chestionate, doar 10 au fost pentru construcția sfântului lăcaș. Aceste date au fost prezentate în cadrul ședinței de către Alexandru Mener, consilierul CLT Soroca.

 

Sfințirea bisericii maramureșane în Soroca, proiect care a costa 70 de mii de euro, PC: mitropoliabasarabiei.com
Sfințirea bisericii maramureșane în Soroca, proiect care a costat 70 de mii de euro, PC: mitropoliabasarabiei.com

Este de menționat că părerile despre proiect au fost împărțite: cineva considera că havuzul din parc nu mai este reprezentativ pentru Soroca, pe când o biserică ar da un suflu nou orașului. Iată de ce, primarul interimar al orașului, Mihail Grabciuc, a propus ca să fie organizate mai multe întrevederi cu cetățenii pentru a afla părerea lor vizavi de acest subiect. Însă în cadrul ședinței de ieri, tinerii s-au pronunțat că nu trebuie să fie distrus unicul loc de odihnă din oraș, că biserica ar trebui să fie plasată în altă parte sau de ce ar mai trebui una, dacă deja este construit un sfânt lăcaș.

Iată de ce, a început un nou sondaj pe Facebookcreat la dorința Primăriei Sorocii, care vizează aceeași idee și cere părerea internauților soroceni despre construirea unei biserici. Majoritatea respondenților pe Facebook sunt contra, comentând că și așa Soroca duce lipsă de spații verzi, că trebuie finisate proiectele bisericești deja începute și, de fapt, câte biserici „ar trebui” de construit în Soroca – „poate una la fiece metru pătrat?”, întreabă un internaut.

Urmăriți detalii despre proiectele și deciziile din Soroca pe portalul tinerilor soroceni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente