Somelierii moldoveni au acum șansa să obțină calificare internațională. Vicepreședintele Asociației Somelierilor din Europa, Brigitte Leloup, se află la Chișinău, pentru a participa la săptămâna HoReCa de promovare a culturii vinului și a servirii optime a vinurilor, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, proiectul USAID CEED II.
Pe durata săptămânii, renumitul oaspete din Franța va împărtăși somelierilor autohtoni experiența sa privind cultura servirii și promovării vinului. Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Somelierilor din Europa: „Moldova trebuie să se mândrească cu producția sa vinicolă și să-și extindă piețele externe, dar și să încurajeze consumul autohton al produselor de calitate.”
În acest sens, Brigitte Leloup va susține sesiuni de formare profesională în domeniul servirii vinurilor pentru angajații a 6 restaurante din Chișinău și va audita calitatea meniurilor de vin. Totodată, 30 de angajați ai restaurantelor vor participa miercuri, 18 februarie, la un seminar de instruire privind „Ghidul servirii optime a vinurilor în restaurante”, ținut de somelierul francez.
Asociația Somelierilor din Europa va organiza un examen de certificare profesională pentru 15 candidați la obținerea Diplomei de Somelier European (DSE). Aceasta este o acțiune excepțională și de maximă importanță pentru Republica Moldova, în special pentru că DSE este un titlu profesional eliberat sub patronajul Comisiei pentru Vin, Băuturi Spirtoase și Alimentație de Calitate a Parlamentului European. Examinarea candidaților are loc în beciurile Cricova, un simbol al tradițiilor și calității produselor vitivinicole moldovenești.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Rolul somelierilor autohtoni este unul esențial pentru promovarea culturii vinului, atât pe piața locală, dar și pe plan internațional, de aceea, ONVV vine să fortifice șirul de măsuri menite să instruiască personalul din HoReCa, dar și să stabilească parteneriate reciproc avantajoase cu restaurantele, astfel încât vinul să devină băutura cea mai vândută în localurile din țară.”
Somelierilor care vor reuși să treacă testul de certificare le vor fi înmânate Diplomele de Somelier European, în cadrul ceremoniei de decernare, care se va desfășura joi, începând cu ora 16:00, în sala de conferințe a Hotelului Codru.
În cadrul acestui eveniment, pe 19 februarie, Oficiul Național al Viei și Vinului va lansa și va prezenta oficial programul național „Wine Friendly Restaurant”, implementat în parteneriat cu Asociația restaurantelor și Hotelelor din Moldova, Clubul Național al Somelierilor din Moldova și ASE, cu susținerea proiectului USAID/CEED II.
Prin acest program, ONVV își propune să ofere susținere în dezvoltarea culturii de servire optimă a vinurilor în HORECA, dar și să promoveze vânzările de vinuri în restaurante prin intermediul unor campanii specifice. Programul reprezintă o continuitate a politicilor implementate în vederea promovării Vinului Moldovei în cadrul Programului de Marketing al ONVV.
Despre ONVV
Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Wine of Moldova. A legend alive”.