Laboratoare moderne și conținuturi actualizate în instituțiile profesional tehnice din Moldova

IMG_2926
Foto:Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”

Marți, 17 februarie, cu începere de la ora 10.30, vor avea loc evenimentele de inaugurare a următoarelor două laboratoare performante, create cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

Colegiul Politehnic și Școala Profesională nr. 5 din Bălți sunt instituțiile care vor beneficia de condiții îmbunătățite pentru instruirea viitorilor specialiști TIC.

Laboratoarele sunt create în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, implementat cu suportul ADA și completează acțiunile dedicate modernizării procesului de instruire a specialiștilor TIC în cadrul a 6 instituții pilot: Colegiul de Informatică din Chișinău, Colegiul Financiar-Bancar, Colegiul Politehnic din Bălți, Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, Școala Profesională nr. 6 din Chișinău, Școala Profesională nr. 5 din Bălţi. Investița pentru crearea celor 6 laboratoare este de 140.000 EUR, investiția totală în proiect fiind de peste 500.000 EUR timp de 3 ani.

La evenimentele de deschidere vor participa: Loretta Handrabura, Viceministră a Educaţiei, Tatiana Zbancă, Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, Ana Chiriţa, Director Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC, Rima Bezede, Preşedinte al Centrului Educațional PRO DIDACTICA şi administrația instituțiilor.

Imediat după finalizarea evenimentelor de inaugurare, elevii care își fac studiile la cele două instituții vor participa la interviurile de selectare pentru Programul de Stagiere desfășurat în cadrul Proiectului. Inițiativa are drept scop facilitarea angajării tinerilor în câmpul muncii prin corelarea cunoștințelor teoretice cu sarcinile practice și acumularea experienței relevante. Programul se va desfășura în perioada martie – iunie 2015. Circa 70 de tineri din ultimul an de studii vor efectua stagii în cadrul a 10 companii din domeniul TIC. Tinerii vor avea posibilitatea să dezvolte abilitățile și competențele necesare exercitării profesiei, fiind încadrați în activități practice și însușind metodele și procedeele de lucru utilizate în companie.

Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” susține reformarea amplă a procesului de instruire în instituțiile selectate. Asigurarea relevanței studiilor și racordarea conținuturilor educaționale la cerințele actuale ale pieței forței de muncă a fost posibilă grație valorificării unui parteneriat prolific între instituțiile de învățământ și companiile TIC și implicarea acestora în toate etapele de implementare a proiectului.

În prezent, în cele 6 instituții pilot se implementează un curriculum actualizat în colaborare cu sectorul privat. Profesorii din instituții au avut parte de stagieri și instruiri, inclusiv în cadrul companiilor din domeniul TIC. Elevii participă în cadrul unui proces de instruire eficient și dinamic, care le pune la dispoziție toate condițiile pentru dezvoltarea în calitate de specialiști înalt calificați.

Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2012 – 31 mai 2015 şi este implementat de către Centrul Educațional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi în strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente