Locuitorii din Moldova vor avea servicii mai bune de sănătate mintală comunitară

unnamed
Foto:Persoanele din Moldova vor avea servicii mai bune de sănătate mintală comunitară

La mijlocul lunii februarie a fost inițiat programul de instruire a specialiștilor din serviciile de sănătate mintală comunitară din raioanele Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul de către experți în sănătate mintală comunitară din Olanda, Elveția și România.

Trainingurile au loc în cadrul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, implementat de Instituția Privată TRIMBOS Moldova, NIVEL Institute, Liga Română de Sănătate Mintală și Ministerul Sănătății și finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în țară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale și sociale, un psiholog, un consultant de la egal la egal, un agent de plasare în câmpul muncii și un specialist în adicții.

Mihai Hotineanu, Președintele Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sănătății: „Din ordinul Ministrului Sănătății, în țară au fost deschise 27 de centre comunitare de sănătate mintală și secții de psihiatrie cu câte 7 – 8 paturi. În decursul anului 2014, au fost tratați în centrele de sănătate mintală în jur de 4.000 de pacienți. Punem acum un accent important pe serviciul ambulatoriu și pe trecerea la cele trei nivele de reglementare a psihiatriei comunitare, care constau în conlucrarea cu medicina primară, deschiderea de centre comunitare de sănătate mintală și asistența spitalicească în cadrul medicinei generale“. 

Alexandru Hagioglo, directorul Centrului Medicilor de Familie din Cahul: Avem trei psihiatri la aproximativ 2.100 de pacienți cu probleme de sănătate mintală din raionul Cahul. Prin implementarea metodologiei FACT, cu ajutorul Administrației Publice Locale, munca noastră va fi cu mult eficientizată. Dacă până acum psihiatrii noștri puteau supraveghea circa 10% dintre pacienții cu boli mintale, echipele FACT vor putea lărgi foarte mult numărul de pacienți luați sub supraveghere“.

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elvețieni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente