(foto) La Chișinău a fost lansat un nou laborator pentru pregătirea specialiștilor TIC

l5
Foto:Lansarea unui nou laborator performat, destinat pregătirii speacialiștilor în domeniul TIC

Joi, 12 februarie, a avut loc lansarea unui nou laborator performant destinat pregătirii specialiștilor în domeniul TIC. De data acesta evenimentul s-a axat pe o nouă specialitate creată în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, implementat cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

Lansarea laboratorului face parte dintr-o inițiativă amplă de reformare a învățământului vocațional-tehnic în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor și îmbunătățire efectivă a proceselor de pregătire a specialiștilor TIC. Laboratorul a fost creat în cadrul Școlii Profesionale numărul 6 din sectorul Buiucani, Chișinău. Potrivit directorului Școlii, obiectivul proiectului este, în primul rând, îmbunătățirea modului de instruire a specialiștilor IT. Astfel, a fost introdusă o nouă specialitate – Operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor – specialitate care necesită mai multe abilități și competențe practice. Laboratorul nou creat vine să asigure condițiile optime atât pentru instruirea teoretică, cât și pentru activitățile aplicative, oferind tinerilor oportunitatea să acumuleze cunoștințele și abilitățile practice necesare. Visul oricărui viitor specialist de a cunoaște toate atuurile profesiei sale încă din școală este aproape realizat, grație acestor posibilități.

 

Oaspeții distinși ai evenimentului
Oaspeții distinși ai evenimentului

Oaspeții distinși ai evenimentului au adus laude și mulțumiri celor care au colaborat pentru realizarea proiectului. Excelența sa, Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în Republica Moldova, a pus accentul pe importanța instruirii pentru viitorul loc de muncă, pe faptul că fiecare din noi trebuie să urmeze cererile și necesitățile viitorului serviciu. Iată de ce, laboratorul permite sinergizarea și însușirea eficientă a cunoștințelor teoretice și abilităților practice în cadrul unui spațiu unic, special proiectat și creat pentru acest scop.

 

Excelența sa, Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în Republica Moldova
Excelența sa, Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în Republica Moldova

În cadrul discursului său, însuși Viceministrul Educației, Igor Grosu, a menționat importanța implicării mai active a femeilor în domeniul IT. „Faceți parte dintr-un domeniu de viitor, de trend și fără hotare, întrucât puteți lucra de la calculatoare chiar și de acasă. Aveți parte de echipamente și conținuturi educațioanale necesare. Am doar o mică obiecție – specialitatea dată este prea masculinizată și ar fi bine de diluat un pic, întrucât și domnișoarele pot aduce un aport extraordinar”, a menționat Igor Grosu.

 

Viceministrul educației, Igor Grosu
Viceministrul Educației, Igor Grosu

Rima Bezede, Președinte al Centrului Educațional Pro Didactica, a afirmat că proiectul a început într-un ritm ambițios. „A fost creată o curriculă nouă, conținuturile și procesele de instruire fiind îmbunătățite. Luând în considerare dinamica domeniului IT, am putea actualiza informația care ar contribui la dezvoltarea tinerilor ca specialiști. De asemenea, ne dorim combinarea competențelelor tehnice avansate cu abilitățile sociale”, a punctat doamna Bezede.

 

Rima Bezede, reprezentată a Centrului Educațional Pro Didactica
Rima Bezede, reprezentantă a Centrului Educațional Pro Didactica

Profesia de operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor sună a fi una dificilă, de fapt, ca și toate profesiile din domeniul IT. Ana Chirița, director executiv ATIC, a explicat echipei #diez în ce constă profesia dată. „Un specialist de acest tip este responsabil de mentenanța și funcționalitatea calculatoarelor. De obicei, asemenea operatori sunt angajați în cadrul companiilor care dispun de centre de deservire tehnică. În Moldova, însă, se înregistrează o lipsă enormă a specialiștilor. Specialitatea dată a fost pilotată începând cu 1 septembrie 2014 în două școli – cea în care ne aflăm noi și Școala Profesională nr. 5 din Bălți”, a afirmat Ana Chirița.

 

Ana Chirița, director executiv ATIC
Ana Chirița, director executiv ATIC

Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova, a adus mulțumiri școlii pentru receptivitatea introducerii unei noi profesii și a unui nou curriculcum, prin care a și fost pilotată o reformă educațională. „Eu însumi am fost parte a unei școli-pilot și înțeleg perfect că un asemenea proiect este o provocare nu doar pentru studențil, ci și pentru profesori. Acest sector se dezvoltă cu o viteză cosmică și uneori, ceea ce cream în curriculă părea a fi învechit în momentul implementării acesteia. Desigur, din punct de vedere istoric, Moldova rămâne a fi o țară agricolă, cu toate acestea, IT-ul va servi drept un catalizator al creșterii economice”, a afirmat Gerhard Schaumberger.

 

Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova
Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova

În cadrul evenimentului, oaspeții prezenți au aflat mai multe detalii despre rezultatele implementării proiectului „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, precum și despre modul în care noua profesie se încadrează în viața Școlii Profesionale numărul 6. Amintim că în noiembrie 2014 a fost lansat primul laborator performant în cadrul acestui proiect.

 

l1

l4

l5

l6

IMG_6623-horz

IMG_6624-horz

IMG_6625-horz

IMG_6628-horz

IMG_6631-horz

IMG_6635-horz

IMG_6638-horz

IMG_6681-horz

IMG_6682-horz

IMG_6684-horz

IMG_6696-horz

IMG_6706-horz

IMG_6708-horz

IMG_6710-horz

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente