Ecranele afectează calitatea somnului adolescenților

150202-lighted-device-mobile-5p_714c84edc6f5f08f63d10693fbd47ce5.nbcnews-fp-1440-600
Foto: PC: nbcnews.com

„Adolescenții care petrec mult timp în fața ecranelor dorm mai puțin și adorm mai greu, potrivit unui studiu efectuat pe un eșantion de 10 000 de tineri norvegieni cu vârste între 16 și 19 ani, publicat în revista medicală online BMJ Open, citată de Agerpres.

De asemenea, studiul a arătat că majoritatea adolescenților dependenți de dispozitivele cu ecrane — televizoare, calculatoare, tablete, telefoane ș.a.m.d., întâmpină un risc crescut de a adormi mai greu, având nevoie de peste 1 oră pentru a adormi.

În cazul celor care utilizează ecranul pentru mai mult de patru ore pe zi (în afara orelor de școală), acest risc este crescut cu 49 %, comparativ cu cel al utilizatorilor ecranului pentru mai puțin de o oră. Potrivit studiului, riscul este maxim pentru cei care stau în fața ecranului cu o oră înainte de culcare.

Tinerii studiați au avut nevoie în medie de 8-9 ore de somn pentru a fi în formă a doua zi, iar cei care au petrecut mai mult de două ore pentru a trimite e-mailuri sau a conversa pe „chat” au avut de trei ori mai multe șanse de a dormi mai puțin de cinci ore pe noapte. Cercetătorii au descoperit că acei adolescenți care au folosit mai multe dispozitive pe zi, au avut mai multe dificultăți de a adormi și au dormit mai puțin timp, decât cei care au folosit un singur dispozitiv.

Cei care au folosit două sau trei dispozitive, se confruntă cu un risc de 50 % de a dormi mai puțin de cinci ore pe noapte, prin comparație cu cei care folosesc un singur dispozitiv. Pentru cei care folosesc patru sau mai multe dispozitive, riscul crește cu 75 %. Potrivit cercetătorilor conduși de dr. Mari Hysing de la Centrul de cercetare din domeniul sănătății din Bergen (Norvegia), este timpul ca autoritățile publice să facă recomandări privind utilizarea ecranelor, nu numai în ceea ce privește televizoarele.

Rezultatele studiului confirmă necesitatea de a recomanda restricții generale de utilizare, a mai spus Mari Hysing. Ea a avansat ipoteza că ecranele stimulează sistemul nervos, iar lumina emisă de acestea afectează ritmul circadian (bioritmul), ceea ce are un efect negativ asupra somnului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente