10 lucruri care ți se vor întâmpla dacă nu vei mai intra pe Facebook

Facebook Said Set to Finish Taking Orders For IPO Tomorrow
Foto: PC: <a href="https://timedotcom.files.wordpress.com/2014/03/144470932-1.jpg?quality=65&w=1100" target="_blank">Jason Alden/Bloomberg via Getty Images</a>

Social media poate fi o unealtă de comunicare grozavă, dar, din păcate, nu toată lumea o folosește adecvat. Pentru mulți, verificarea contului de Facebook a intrat în reflex, efectele fiind dezastruoase. Dacă ești dispus să renunți măcar temporar la această activitate, ar trebui să citești acest articol. Vei vedea ce surprize îți rezervă experimentul, scrie dailybusiness.ro.

Multe persoane postează în speranța de a atrage cât mai multe Like-uri, se uită mereu ce fac ceilalți, joacă toate jocurile din rețea și devin aproape obsedați să știe tot ce se întâmplă. Cu siguranță cunoști pe cineva care se încadrează în descrierea de mai sus sau poate chiar tu te-ai regăsit, chiar și într-o mai mică măsură.

Dacă este așa, ar fi, probabil, timpul să renunți la Facebook, măcar pentru o perioadă de timp. Consideră-l un experiment. Iată cele 10 lucruri care ți se vor întâmpla dacă nu vei mai intra pe Facebook tot timpul:

1. Creierul tău se va trezi din letargie

Când te îngropi într-un ecran, verificându-ți contul de Facebook, nu acorzi atenție lumii din jurul tău. Poate că animalul tău de companie are nevoie să fie hrănit sau să fie scos afară. Vei face asta, dar abia după ce vei termina cu Facebook. Însă, dacă vei termina de tot cu Facebook, cel puțin o perioadă, vei ridica privirea și vei începe să te uiți la ceea, ce se întâmplă în realitate, fiind mult mai conștient. Nu numai pentru animalul tău de companie nerăbdător, dar și pentru prietenii tăi, va fi o schimbare mult așteptată.

2. Vei fi mult mai productiv

Dacă jobul tău presupune utilizarea Internetului, trebuie să știi că social media este cel mai mare dușman al tău, pentru ca e atât de ușor să intri pe Facebook sau pe Google+. Îți spui că nu va dura mai mult de câteva minute, însă întotdeauna durează mai mult, decât e cazul. Cele câteva minute se transformă într-un sfert de oră și, înainte să îți dai seama, ai pierdut 30 de minute de productivitate.

3. Te vei putea concentra pe lucruri importante

Să fii pe Facebook îți mănâncă foarte mult timp. Cu atât mai mult timp, dacă vrei sa fii la curent cu toate noutățile, pentru că Facebook nu încurajează formatul cronologic al postărilor. Cu timpul pe care îl dedici pur și simplu scroll-ului și holbatului în ecran poți face multe alte lucruri. De exemplu, să îți întărești relația de cuplu sau sa menții o legătură vie cu prietenii tăi, reconectându-te cu ei la un alt nivel. Sau poți începe un program de fitness, să intri în formă și să te simți mai bine în pielea ta. Posibilitățile sunt nelimitate.

4. Vei afla cine îți sunt, de fapt, prietenii

Să ai o prietenie pe Internet e foarte ușor. Să dai like-uri la postări și să comentezi fotografiile lor e ușor și nici măcar nu îți ia timp. În plus, pare că îți pasă de persoanele respective. Dacă pleci de pe Facebook, va dispărea acest gen de atenții. Singurele persoane care țin la tine vor vrea să te vadă, să petreacă timp cu tine. Fă un test. Îți vei da seama destul de repede cine îți este prieten cu adevărat.

5. Îți vei da seama că „Like-ul” nu înseamnă nimic

Să dai Like a devenit o acțiune obligatorie pe Facebook, ca să arăți că ai văzut un anumit post. Dacă faci un pas înapoi și privești cu atenție, vei realiza cât de inutil este butonul Like și cât de puțin le pasă celor care dau Like de acel lucru pe care îl apreciază în văzul „lumii”.

6. Te vei simți mai împlinit

Caracteristica definitoare a Facebook este că niciodată nu poți termina cu el. Rămâne întotdeauna ceva de făcut sau ceva de văzut. Să trăiești cu acel sentiment de „never done” toată ziua te poate seca de energie mentală și emoțională. Să faci asta în afara Facebook-ului poate rezolva mai multe probleme. Poți, de exemplu, să termini o carte, să termini de plantat în gradină sau să termini de spălat vasele. Noi, oamenii, avem un sentiment al lucrului împlinit extrem de intens. Nu-ți răpi acest sentiment! Scăpă de Facebook și termină ceva ce ai început în viața reală.

7. Vei scăpa de „urmăritori”

Practic, toți cei care folosesc Facebook pot fi ținta așa numitor „urmăritori”. Unele persoane se vor uita constant la pozele tale, la actualizările tale, fără permisiunea ta. Nu contează foarte mult opțiunile tale de securitate. Persoane care nu îți sunt prieteni și mai mult, persoane pe care nu ți le dorești deloc ca prieteni, pot avea acces la ceea ce postezi, prin asociere cu alții. Unul sau chiar mai mulți dintre prietenii tăi mai inconștienți va posta, de exemplu, că e împreună cu tine într-un anumit loc, la un anumit moment. Dacă părăsești Facebook, vei fi total imun la acest gen de probleme.

8. Îți va crește stima de sine

Un studiu recent a demonstrat că Facebook te face să te simți prost în legătură cu propria persoană. Și sunt atât de multe motive: când postezi o stare și nimeni nu a dat Like, ai impresia ca toată lumea te crede un fraier. Când postezi fotografii și nu primești comentarii de tipul „Ce bine arăți”, te simți urât. În plus, ești expus constant la „defilarea” persoanelor care sunt mai fericite și mai de succes decât tine. Inevitabil, te vei simți inferior, riscând să devii chiar depresiv. Poți pune ușor stop la stilul acesta pasiv de viață: Ia o pauză de la Facebook.

9. Nu vei mai fi invidios

Pe Facebook, oamenii tind să devină geloși și invidioși. Poate că cineva postează despre noua lui mașină, noua lui casă sau fotografii din vacanță ce pare perfectă. Chiar și dacă vezi pe cineva că e fericit în cuplu, în familie sau că e mereu înconjurat de prieteni, te poate face într-o anumită măsură invidios. De ce ți-ai face cu mâna ta acest lucru, în special dacă, în ceea ce te privește, lucrurile nu sunt tocmai roz? Când vei reintra în normalitate, vei ajunge să apreciezi mai mult ceea ce ești și ceea ce ai.

10. Vei realiza că ai fost pentru Facebook o bucățică de informații destinate publicității

Pentru Mark Zuckerberg, ești doar o bucățică de date în baza lui de date gigantică, pe care o exploatează la maxim. Jobul tău pe Facebook este să vezi reclamele, sa cheltuiești bani pe jocuri și să faci rețeaua bogată. Ceea ce se întâmplă cu tine în afara acestui scenariu, nu contează pentru Facebook. Nu ai sta într-o relație cu o persoană care te-ar trata în felul acesta, nu? Așa că, de ce ai rămâne cu Facebook?

Poate că cele de mai sus sună doar ca o lovitură pentru Facebook. În orice caz, social media există pentru un motiv, iar cumva, în ultimii 10 ani, am uitat care este sensul ei. Și tu, și noi, chiar și rețelele de social media au uitat. Nu mai e vorba acum despre a găsi oameni, despre conexiuni și a crea prietenii.

E vorba doar de capricii, de o dependență, de actualizări vânătoare de Like-uri, la fel ca țigările fumate una după alta, care formează un fum gros, care te acoperă cu totul. Nimeni nu spune să părăsești Facebook pentru totdeauna, ar fi cam drastic. Încearcă doar să nu îi mai permiți să îți acapareze viața. Nu vei pierde mare lucru dacă nu vei mai intra zilnic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente