Condițiile PL-ului pentru a face coaliție cu PLDM-PDM

10928177_964935133516587_3020238951013271704_n
Foto: PL anunţă condiţiile în care ar face coaliţie cu PLDM-PDM

Partidul Liberal va participa la guvernare, alături de PLDM şi PDM, dacă vor fi respectate condiţiile şi propunerilor de compromis la care s-a ajuns în prezenţa partenerilor europeni. Decizia a fost luată prin vot unanim la Consiliul Republican al Partidului Liberal, transmite IPN.

Conform unui comunicat al formaţiunii, primul compromis este ca cele trei partide să formeze o comisie care va face o propunere în termen de trei luni pentru soluţionarea problemei privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova. O altă înţelegere la care s-a ajuns cu partenerii europeni este că PLDM va propune candidatul la funcţia de prim-ministru; PDM va propune candidatul la funcţia de preşedinte al Parlamentului, PL îi vor reveni ministerele pe care le-a deţinut înainte de destrămarea alianţei de guvernământ, în mai 2013.

Cea de-a treia înţelegere se referă la faptul ca procurorul general să fie o persoana non-politică, desemnată în consultare cu Comisia Europeană, ceea ce va transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern al Republicii Moldova este gata sa înceapă procesul de reformă atât de necesar.

La sfârşitul săptămânii trecute, PLDM şi PDM au semnat un acord de constituire a Alianţei pentru Moldovă Europeană. După aproape două luni de negocieri în format trilateral, partidele pro-europene nu au ajuns la un consens.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente