Majoritatea tinerilor studiază recitind notițe și texte, însă psihologii au demonstrat că această metodă este complet ineficientă. Iată ce ne propun aceștia pentru a studia mai ușor și a evita să amestecăm diferite teme unele cu altele.
În urma unei cercetări ample, doi psihologi, Henry Roediger și Mark McDaniel, de la Washington University din St. Louis, au ajuns la concluzia că modul în care tinerii studiază în prezent, este complet ineficient. Ei au propus 8 soluții:
#1. Nu-ți reciti notițele
Prima dată când citești un text, extragi de acolo niște înțelesuri. A doua oară nu te ajută cu nimic în plus, doar îți confirmă ce ai înțeles prima oară. Astfel, pe moment ai impresia că ai însușit foarte bine informația, dar de fapt, asta nu va fi de lungă durată.
#2. Pune-ți multe întrebări
După ce ai citit un text, alcătuiește-ți un set de întrebări care vizează cele mai importante detalii și testează-te. Punându-ți întrebări vei înțelege tema în profunzime, vei găsi mai multe explicații pentru anumite fenomene și acest lucru te va ajuta să memorezi subiectul pe un timp îndelungat.
#3. Relaționează informația cu ceea, ce deja știi
Dacă alegi să citești textul a doua oară, încearcă să faci legătură între ceea ce e nou pentru tine și ceea, ce deja știai.
#4. Transpune informația în format vizual
Fă-ți diagrame, infografice – acestea vor genera un studiu activ, pentru că vei materializa ceea, ce ai înțeles teoretic, implicându-te mai mult în subiectul respectiv.
#5. Folosește cartonașe
Atunci, când îți pui întrebări, încearcă să le scrii pe cartonașe diferite. Apoi învață din ele și pune accent și pe răspunsurile incorecte pe care le-ai dat. Pe acelea le vei memoriza mai bine. Să repeți nu este mereu ineficient, atâta timp, cât nu o faci automat, dar gândești la ceea, ce citești.
#6. Nu lăsa totul în ultimul moment
Să repeți în ultima seară înainte de examen este folositor doar pentru a doua zi, nu și pentru o ținere de minte îndelungată. Asta este și explicația pentru momentele în care nu-ți mai amintești nimic din ce ai învățat anul trecut. Sfatul este să-ți programezi mai multe zile pentru învățat.
#7. Legătura între temele învățate
Acest sfat se referă mai mult la profesori. Aceștia ar trebui, cu fiecare temă nouă prezentată, să rezerve câteva minute pentru repetarea temei anterioare. Acest lucru este valabil și pentru temele pentru acasă. Să treci în fiecare zi la o nouă temă, creează doar o abundență de informații, pe care studentul o asimilează automat și pe care, în concluzie, o uită repede.
#8. Nu există studenți buni doar într-un domeniu
Studenții își setează limite, convinși de faptul că sunt talentați doar în anumite domenii și nu fac nimic pentru a trece de barierele formate. În acest caz, ar trebui încurajați să fie mai deschiși, să încerce mai multe lucruri care i-ar ajuta să se dezvolte.