În după-amiaza zilei de 24 ianuarie, la ora 14:00, a avut loc deschiderea primului Hub de co-working în Chișinău – Generator Hub.
Câteva zeci de specialiști în IT, freelanceri sau pur și simplu amatori ai domeniului au venit în incinta Kentford-ului să viziteze viitorul centru de co-working, care are misiunea de a motiva creșterea sectorului tehnologiilor informaționale din Moldova. Astfel, va fi creat un spațiu de lucru destinat persoanelor ce doresc să obțină o experiență diferită de cea de lucru acasă sau la birou. Prețurile abonamentelor acestui spațiu de lucru le găsești aici.
La eveniment au fost prezenți numeroși oaspeți și creatorii inițiali ai proiectului, fiecare salutându-i pe cei prezenți în sală și urându-le succes în procesul colaborării cu Hub-ul.
#diez a discutat cu Sergiu (Nikro) Nagailîc, unul dintre partenerii Hub-ului, iar el a explicat esența acestui co-working. „La noi se organizează diferite evenimente, de genul StartUp Weekend sau SI Camp, însă comunitatea startup-urilor există doar timp de o lună înainte și post-eveniment. În restul timpului, comunitatea este practic inertă, membrii acesteia văzându-și de treabă. Generator Hub este primul pas care urmează să consolideze comunitatea startup-urilor, adică să fie un layer permanent de startup-uri, indiferent de evenimentele care se petrec. Ulterior, va fi o cale lungă întru crearea acesteia, însă e o bază bună pentru consolidarea comunității de IT. Acesta ar fi și un imbold pentru Ministerul Tehnologiilor Informațioanle și Comunicațiilor, care ar trebui să se implice în primul rând în susținerea acestui tip de comunități, să sponsorizeze într-așa un mod, încât prețurile să fie mai accesibile și convenabile nu doar specialiștilor, dar și studenților”, a explicat Sergiu.
Un vizitator al evenimentului, Nicoleta Nigai, s-a dat cu părerea că prețurile pentru Hub ar fi cam mari. „La acest capitol, probabil, pentru majoritatea din cei prezenți ar fi complicat să se descurce. Să nu uităm însă, că Generator Hub este destinat, în mare parte, specialiștilor în IT, iar ei primesc un salariu mai bun, decât muncitorii de rând și sper că ei se vor descurca”, a explicat Nicoleta.
Un al tânăr, Anatol Dragan, participant al hackatonului Generator, spune că prețurile sunt un pic cam exagerate. „Eu într-adevăr aș fi vrut să lucrez aici, însă nu pot aloca 95 de euro pe lună acestui loc, mai ales când vezi cum crește rata de schimb a acestei valute. Probabil, aș plăti maximum 60 de euro”, a adăugat Anatol.
Vorbind cu Anton Perkin, acesta ne-a dat de înțeles că prețurile sunt puse pentru sustenabilitatea proiectului, cu speranța că totul va merge bine și, cu timpul, prețurile vor scădea. „Ideea survenise încă cu doi – trei ani în urmă, însă abia acum am putut să o realizăm și sperăm că vom găsi suficienți sponsori și parteneri, care ne vor ajuta la susținerea proiectului”, a explicat Anton.
Totuși, inițiativa rămâne a fi una bună și, sperăm, productivă, întrucât comunitatea locală de IT are nevoie de mai multe proiecte pentru a fi consolidată și susținută. Pentru a beneficia de anumite reduceri în cadrul Hub-ului, dar și de a contribui la proiect, urmărește noutățile paginii Generator Hub.