Expoziția-concurs „Eminesciana 2015” a avut loc pe 15 ianuarie, în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”, ca omagiu marelui poet Mihai Eminescu.
Premiul întâi a fost oferit artistului plastic Dumitru Bolboceanu, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici, care ne-a spus:
„Am participat cu creația intitulată „În liniștea nopții”, alcătuită din 3 lucrări ce fac parte dintr-un ciclu mai mare. M-am gândit că anume aceste 3 sunt mai aproape de Eminescu. În pofida faptului că au o tentă realistă, nu păstrez acele rigori care sunt cerute în pictura realistă, cu plan, adâncime și spațiu. Sunt executate pe lemn, printr-o tehnică a icoanei, dar am contribuit și cu o tehnică mixtă, o contribuție personală. Voi continua acest ciclu anume pe lemn și anume în această tehnică. Titlul este sugestiv, cu gândul spre Eminescu. Noaptea este magică, comunicarea dintre artist și Univers amplificându-se. Este cunoscut faptul că cele mai bune opere au foste create noaptea. Pentru mine, inspirația vine tot atunci.”
„Cu siguranță, voi participa și în ediția următoare a expoziției-concurs Eminesciana. A devenit o tradiție și credem că pe viitor ne va reuși să implicăm mai mulți oameni pentru sponsorizarea acesteia. Tot se discută dacă lucrările prezentate trebuie să reflecte creația marelui poet sau artiștii pot fi liberi în alegerea sa. S-a decis, într-un final, că această expoziție are o tematică liberă, căci ceea ce a transmis poetul prin poezie nu poate fi transpus printr-o operă de artă plastică”, a conchis Dumitru Bolboceanu.
Premiul al doilea a mers către artista plastică Valeria Barbas, care a afirmat: „Lucrarea mea, intitulată „Transnistria”, face parte din seria „Frontieră”, inițiată cu peste 10 ani în urmă. Seria poate fi privită ca un jurnal care ar reflecta transformările ce au avut loc în Republica Moldova. Atunci când pictam, în mintea mea răsăreau imaginile războiului, surprinse în tablourile lui Dali. Pictura este fragmentată, sunt vizibile niște corpuri umane strivite. Se poate observa o bară de marcaj, culori aprinse ca portocaliu, kaki. Paleta de culori aleasă subliniază această intensitate a rupturilor interioare. Frontiera, pentru mine, semnifică bariera la nivel de simțiri, gândire, emoții, mentalitate, fără a evita și cele geo-politice (”De la Nistru pân-la Tisa”).”
„Prima lucrare ce a pus piatra de temelie a acestei serii avea titlul „Frontieră 1”, realizată în tehnica hârtie manuală, colaj. Pictura „Transnistria” este în ulei pe pânză, o altă lucrare. „Frontieră 2” are ca subtitlu – Alegeri, în care am utilizat diverse simboluri, fragmente din buletinul de vot, extrase din revistele timpului. Cred că este important pentru un artist de a oferi propria viziune asupra lucrurilor care au loc în jur. Mă bucur că această lucrare a fost apreciată la expoziția-concurs „Eminesciana”, deoarece acest dialog dintre Eminescu și arta contemporană, regăsit pe pânzele expuse, relevă, prin tematica abordată, actualitatea și modernitatea geniului eminescian.”, afirmă artista.
În cadrul evenimentului a avut loc o conversație constructivă, fiind oferite sugestii pentru eventuale schimbări în Uniunea Artiștilor Plastici și în regulamentele expozițiilor. Au fost felicitați, de asemenea, și ceilalți participanți la „Eminesciana 2015”. Iată momentele surprinse la expoziție și lucrările artiștilor autohtoni: