Depopularea masivă din ultimii 25 ani a făcut ca mai multe sate din Moldova să rămână fără niciun locuitor. Astfel, ne-am trezit cu mai multe localități fantomă, acestea ajungând să figureze doar cu numele pe hârtie.

Am ajuns în această situație fie din cauza migrației localnicilor, care, fiind în căutarea unui loc mai bun de muncă, au migrat de la sat la oraș, fie că cei mai mulți dintre locuitorii acestor sate au murit, iar satele – odată cu ei.

Potrivit datelor preliminare al Recensământului populației și locuințelor, desfășurat în luna mai 2014, în Moldova sunt 8 sate în care nu locuiește niciun suflet. Acestea sunt: Drochia Pelinia (Stație de Cale Ferată) (Drochia) (n.r. a nu se confunda cu satul Pelinia din aceeași localitate, care administrativ e o altă așezare umană), s. Cuconeștii Vechi (Edineț), s. Chetrișul Nou (Fălești), s. Frumușica Nouă, s. Țîra (Stație de Cale Ferată) (Florești), s. Stălinești (Ocnița), s. Dărcăuții Noi (Soroca), s. Dudulești (UTA Găgăuzia).

Fotograful moldovean Maxim Chumash a surprins povestea tristă a satului Stălinești, situat în raionul Ocnița, sat căzut în negura uitării. Vedeți mai jos pozele realizate de acesta: