Astăzi, 12 ianuarie, la orele 11:00, a avut loc conferința de lansare „Orașul meu”, în urma căreia, a fost pus la punct și descris modul de desfășurare a proiectului.
Adrian Pleșca, membru al Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor (CLCT) și fondatorul proiectului „Orașul meu”, a afirmat că, această inițiativă, are scopul de a complementa acțiunile Consiliului Municipal la capitolul proiectelor ce doresc să ofere culoare, creativitate și frumusețe orașului Chișinău. „Ne dorim ca serviciile municipale să depună suflet în schimbările necesare orașului nostru”, a spus Adrian.
Potrivit statisticilor prezentate de către fondator, în oraș locuiesc 300 de mii de tineri, însă schimbările din Chișinău sunt decise de către 51 de consilieri municipali, printre care nici unul nu ar avea vârsta de 21 de ani, adică nu s-ar clasa în categoria tinerilor. Acest mesaj nu a fost exprimat cu învinuire, ba din contra, se vrea să se pună accent pe faptul că părerea tinerilor contează enorm, atunci, când orașul își dorește o schimbare frumoasă.
„Orașul meu” este un proiect organizat și condus de către șase tineri ambițioși, ce au vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani. Întrebările, cu care s-au confrunat tinerii în momentul creării proiectului, au fost: „De ce chișinăuienii își doresc un oraș frumos, dar nu fac nimic pentru schimbările date?”, „De ce un oraș cu 300 de mii de tineri nu are locuri publice de creativitate unde tinerii să se adune?”, „De ce din bugetul municipal nu se alocă bani care s-ar investi în sectorul tineretului?”. Prin intermediul proiectului, băieții își doresc să sensibilizeze opinia tinerilor referitor la aceste subiecte.
„Orașul meu” își propune să profite de elementul creativității și să aducă culoare pe străzile Chișinăului. De asemenea, tinerii își propun să dezvolte proiectul în așa un mod, încât se dezvolte orașul sau, cel puțin, unele locuri din Chișinău, ca destinație turistică națională și, de ce nu, internațională. Nu în ultimul rând, organizatorii își doresc să obțină parteneriate, pentru a putea renova potențialele locuri creative destinate tinerilor, dar care deja de ani buni sunt lăsate în paragină, precum ar fi scuarul Hotelului „Național” sau scările din fața Rotondei. „Proiectul Scuarul Cehov ne-a demonstrat că este posibil, cu ajutorul comunității, să fie făcută schimbarea”, a atenționat Adrian.
Un alt scop al proiectului ar fi organizarea unui sistem de granturi, care va susține circa 100 de proiecte de tineret. „Avem o mulțime de tineri ambițioși, care doresc să schimbe câte ceva în capitală și să iasă în evidență. Prin acest sistem, ne propunem să finanțăm idei ca să colectăm rezultate”, evidențiază Adrian.
Prin urmare, desfășurarea proiectului „Orașul meu”, va fi astfel:
# lansarea concursului instagramologic Iubesc #orașulmeu, la care poți participa, postând o poză, tematica căreia este arhitectura și peisajele Chișinăului, pe Instagram, cu tagul #orasulmeu;
# lansarea unei pagini web, care vor conține istorii urbane;
# crearea unui ghid online cu itinerarii din oraș;
# organizarea „Festivalului Luminilor”, detaliile căruia, vor fi expuse mai târziu.
De asemenea, tinerii speră ca, în urma implementării proiectului, să fie lansat un organ consultativ în cadrul primăriei, care ar ajuta tinerii la organizarea evenimentelor și proiectelor creative. Acestea ar promova imaginea bună de contact dintre locurile din oraș și cetățenii Chișinăului.
Dificultățile principale ale proiectului țin, deocamdată, de suportul financiar. Un buget de circa 5 mii de lei din partea CLCT a fost alocat proiectului, buget care va fi investit mai mult în materialele informative, desfășurarea și imprimarea rezultatelor concursului instagramologic și în alte elemente care vor ajuta la buna desfășurare a proiectului.
Dacă dorești să contribui la buna desfășurare a proiectului și să găsești mai multe detalii despre acesta, urmărește pagina „Orașul meu”. Videoul conferinței, unde vei afla mai multe detalii, îl găsești aici.