Primele bancnote din hârtie au apărut cu mai multe secole în urmă. Din acel moment, acestea au fost adoptate de întreagă lume. În prezent, dacă în multe țări se utilizează aceeași valută, există bancnote care au un design specific, deosebit de majoritatea.
Site-ul Look At Me a făcut o selecție a bancnotelor care au un aspect și design neobișnuit.
# Kazakhstan
Asociația de colecționari The International Bank Note Society (IBNS), trei ani consecutiv a ales bancnota – Tenge din Kazakhstan câștigătoarea în topul lor. Pe una din părți, cea cu nominalul de 1.000, 5.000 și 10.000 de tenge ele trebuie ținute vertical, pe partea opusă – orizontal. Culorile dominante ale valutei sunt galben, roșu, albastru sau violet. Pe suprafața lor sunt desenate monumentul Independenței Kazakhstanului, Kazak Eli, porumbei, diferite peisaje.
# Zimbabwe
Săptămânile trecute rubla rusească a apărut în toate sursele mass-media naționale și internaționale din cauza devalorizării sale. Aceasta a ajuns la un moment dat la un prag istoric, când un euro costa 100 de ruble. Au apărut și meme-uri pe seama acestui fapt, chiar se glumea că va avea aceeași soartă ca și valuta din Zimbabwe. În această țară africană, inflația a făcut ca pe bancnote să poți găsi cifre cu 14 zerouri. Autoritățile nu reușeau să găsească soluții mai bune, decât să printeze asemene bani, de ordinul miliardelor și mai mult.
# Botswana
Pula este moneda folosită în Botswana. Pula literal înseamnă ploaie în Tswana/ SeTswana, deoarece ploaia este foarte rară în Botswana din cauza cantității reduse de precipitații ce caracterizează clima deșertului Kalahari. Aceasta a fost introdusă în 1976, înlocuind Randul sud-african. În ciuda unei devalorizări cu 12% în mai 2005, pula rămâne una dintre cele mai puternice valute din Africa.
# Canada
În anii 2011 – 2013, Banca Canadiană a introdus pe piață o serie de bancnote noi, confecționate din polipropilenă (material plastic ușor și rezistent). Acestea nu au fost primele făcute din acest material, însă designul inovator a fost apreciat și menționat de foarte multă lume. Pe partea din față sunt printate chipul premierului din Canada și cel al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Pe cealaltă – nava numită spărgător de gheață „Amundsen”, laborator sau linii de cale ferată.
# Norvegia
În primăvara anului 2014, Banca Națională din Norvegia a inițiat un concurs pentru a crea un design nou pentru valuta lor, tema fiind aleasă – marea. Câștigătorii au fost cei de la studioul Enzo Finger. Cu toate acestea, în mâinele oamenilor vor ajunge bancnotele cu alt design, decât al învingătorilor. Pe partea din față va fi tradițional un far și valuri, iar cea opusă va fi pixelată, cu un desen abstract. Ele vor intra în rotație nu mai devreme de 2017 și aspectul final poate suferi modificări.
# Samoa
În anul 2008, micuțul stat Samoa, a creat un design nou pentru banii din țara lor. Pe suprafața acestor bancnote puteți observa Clădirea Băncii Naționale, diferite peisaje, Naționala de Rugby, copii, etc. Ceea ce le face deosebite însă sunt culorile aprinse și diverse. Un spectacol de culori.
# Germania
În anii Primului Război Mondial, dar și în perioada de după, Germania ducea lipsa banilor, lor nu le ajungea valută pentru schimb. Autoritățile de atunci au decis să permită circularea valutei regionale Notgeld. Ele au apărut și în alte țări europene, dar mai ales erau populare la nemți. Acestea se confecționau din hârtie sau chiar cărbune presat. Pe unele era desenat un măgar, pe altele apărea diavolul în flăcări. Treptat, după ani 1923 – 1924, Notgeldele a ieșit din circulație, fiind înlocuite de mărci.
# Elveția
În anii `90, Banca Națională a Elveției decide să schimbe aspectul exterior al monedei. Astfel, pe hârtie desenul devine și poate fi privit vertical. Pe partea din față sunt printate chipurile unor arhitecți, compozitori sau scriitori, pe cea opusă veți găsi biografia acestora. Bancnotele arată ca niște opere de artă și acești franci se consideră unele dintre cele mai stabile și sigure valute din lume.
# Marea Britanie
Lira sterlină cu acest design are valoare doar într-o regiune din orașul Londra. Entuziaștii locali din Brixton au pus în circulație bancnotele în toamna anului 2009 pentru a menține economia, care era afectată de criză mondială. Pe suprafața acestor bani se găsesc mai multe chipuri ale vedetelor locale. Lira are aceeași valoare ca și lira obișnuită, doar că unii colecționari o cumpără la prețuri mult mai mari.