(foto) Absolvenții Reveniți Acasă și-au lansat la Chișinău propriul Forum

10644248_757832924310393_2392764766690594504_o
Foto: FAR la Gala Studenților Originari din Moldova PC: Facebook/FAR - Forumul Absolvenților Reveniți

Tinerii moldoveni care au revenit acasă după finalizarea studiilor peste hotarele țării sunt îndemnați să adere la Forumul Absolvenților Reveniți Acasă. Inițiativa a fost lansată sâmbătă, 27 decembrie, în cadrul Galei Studenților Originari din Republica Moldova, aflată deja la cea de-a doua ediție.

Forumul Absolvenților Reveniți Acasă (FAR) reprezintă o platformă de interacțiune a tinerilor reveniți în Republica Moldova, pentru a promova și valorifica capitalul intelectual obținut peste hotare. Potrivit acestora, inițiativa de creare a acestui forum nu trebuie privită ca un apel la revenire în Moldova din partea lor, ci ca o intenție de a acorda pondere și suport acțiunilor celor care deja s-au întors acasă.

Tinerii școliți în afara țării, în universități din Europa sau America, activează în momentul de față în cadrul unor instituții publice, companii private sau încearcă să-și dezvolte propriile proiecte în Moldova.

Absolventa Ana-Maria Munteanu, revenită acasă din Franța în anul 2014, ne-a povestit de ce au decis aceștia să se reunească în cadrul unui Forum. „E ușor de intuit, probabil, faptul că procesul de readaptare după revenire nu este unul simplu. Totuși, cei care revin o fac, de regulă, având dorința de a contribui la anumite schimbări ale societății de acasă. Avem și suficiente abilitați de a o face. De aceea, ne-am dorit să concentrăm aceste capacitați într-un cadru unic, motivat de dorințe similare, care ne-ar permite să sporim șansele de realizare a acestora”, spune Ana-Maria Munteanu, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din Strasbourg și care, actualmente, activează la Ministerul Justiției.

 

Membrii  Forumului discută cu Iurie Leancă despre inițiativa lor PC: Facebook/ FAR - Forumul Absolvenților Reveniți
Membrii Forumului discută cu Iurie Leancă despre inițiativa lor PC: Facebook/FAR – Forumul Absolvenților Reveniți

Potrivit tinerei, la moment, scopul primar pe care și-l stabilesc tinerii absolvenți este crearea unei platforme care va permite cunoașterea și interacțiunea a cât mai multor absolvenți reveniți după studiile din străinătate. „Ulterior, prin intermediul acestei platforme, vom încerca să promovăm și să sporim inițiativele de implementare a competențelor acumulate dincolo de hotare în Moldova. Nu ne propunem sa recurgem la metode foarte sofisticate. Dimpotrivă, cele câteva obiective de bază sunt simple, dar le vrem eficiente. Ar fi vorba de încurajarea unui schimb de experiență și de idei în cadrul forumului. Datorită faptului că tinerii absolvenți sunt școlarizați în diverse domenii, aceștia își pot oferi consultanță reciprocă sau pot iniția afaceri și proiecte în comun”, mărturisește Ana-Maria.

Totodată FAR-ul ar putea reprezenta și o pistă de lansare a unor proiecte de cel mai divers ordin, fie ele sociale, ecologice sau de dezvoltare a comunității. Potrivit Anei-Maria, proiectele ar putea aparține unui grup restrâns de membri, lansat cu ajutorul asociației, dar vor exista și proiecte mari ale asociației per ansamblu. „Interacțiunea amplificată dintre noi nu presupune, nici într-un caz, o izolare de restul societății. E adevărat că vom pune accentul pe valorificarea potențialului adus de peste hotare, dar ne dorim colaborări cu studenții și tinerii de la noi, cu structuri de stat și private”, a mai adăugat tânăra.

Actualmente, Forumul Absolvenților Reveniți Acasă este format din 13 persoane, care reprezintă un grup de inițiativă, iar numărul de membri ai forumului urmează să se mărească la începutul anului. „Procedura oficială de aderare va demara, începând cu primele zile ale noului an și speram să fim cât mai numeroși. Criteriile de bază presupun, în primul rând, ca persoana să fi studiat peste hotarele țării timp de un an academic, cel putin, și, desigur, să fi revenit acasă”, a încheiat Ana-Maria.

Potrivit datelor neoficiale, numărul tinerilor moldoveni care au fost școliți pe băncile facultăților din străinătate variază în jurul cifrei de 30.000. Nu se cunoaște însă câți din aceștia au revenit acasă după ce și-au finalizat studiile.

Mai jos vă prezentăm cele 13 persoane care fac parte din grupul de inițiativă a Forumului Absolvenților Reveniți Acasă:

10310617_757745477652471_8103130634543657730_n

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente