Pavel Ermacov: „Un cuplu gay, pe lângă faptul că face o pereche de organe sexuale, mai are și patru emisfere, două inimi”

Paaaasa
Foto: Pavel „Medeea” Ermacov pozează pentru revista „NOUĂ”, PC: David Julia Extabe

Homosexualitatea este un subiect mai puțin discutat în Republica Moldova, pe alocuri – chiar tabu. În același timp, există organizații care luptă pentru egalitatea sexuală, iar tinerii devin mai conștienți și, poate, mai toleranți față de micile schimbări ce se petrec la acest capitol la noi în țară.

Pentru a afla mai multe detalii despre viața unui homosexual sau noțiunea cea mai cunoscută – gay –, echipa #diez a discutat cu cel mai excentric și creativ viitor actor Pavel „Medeea” Ermacov.

Începem însă cu faptul că prietenii foarte mult îl iubesc și îl apreciază pe Pavel, întrucât el sparge stereotipurile, fiind o persoană prietenoasă, care dăruiește emoții pozitive tuturor celor care-l înconjoară.

Noțiune de știut:
# Coming out – procesul prin care o persoană din comunitatea LGBT își declară statutul său de homosexual/transgender, demonstrând tuturor adevărata sa identitate; popular spus – ieșirea din dulap.

„Am avut un coming out în mai multe etape și poate chiar de mai multe ori. În primul rând, când ieși din dulap, trebuie să te convingi că tu însuți te simți bine, acceptând acest statut. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că vei purta acest «costum» întreaga ta viață, «costum» care deseori se transformă într-o stigmă sau, mai rău – te dictează după schița unui clișeu.

Primul coming out l-am făcut pe la 16 ani. A avut loc în fața prietenilor mei. Mereu am avut marea fericire să fiu înconjurat de oameni empatici, plini de bunăvoință și cu o minte deschisă. Ei m-au înțeles. Ei s-au convins că nu au de ce să le fie frică și, cel mai important, au înțeles că nu s-a schimbat nimic în relația noastră din cauza sincerității mele.

Aș putea să clasific cel de-al doilea coming out drept o criză de sinceritate în fața părinților mei, care, într-un acces de furie, mi-au verificat corespondența și au început să mă preseze cu întrebări și învinuiri. Pentru ei, acceptarea a durat ceva timp. Părinții și până acum au unele resentimente față de acest statut și încearcă, sub orice formă, să evite acest subiect. Eu îi înțeleg – lor le este frică să nu mi se întâmple ceva, ceea ce nu ar fi exclus într-o societate care se conduce după anumite norme și principii, pentru care existența oamenilor ca mine este ceva încă neclar.

După coming out-ul, să-i zicem «oficial», am înregistrat o adresare video care mi se pare acum un pic patetică, dar în care am încercat să fiu sincer și să răspund unor întrebări, pe care mi le adresam și mie, deseori. Expunerea mea probabil nu a schimbat nimic în viața mea, cu excepția faptului că mi s-a pus eticheta unui «curajos», lucru pe care îl neg în totalitate. Ei bine, schimbări nu au fost, dar am părăsit dulapul nu pentru a demonstra ceva cuiva, ci pentru a mă simți bine în propria-mi piele. Nu degeaba se spune că dacă dorești să fii sincer cu ceilalți, fii sincer mai întâi cu tine însuți.

«Oamenii care caută disperat dragostea, îmi amintesc cumva de peștii dintr-un râu, care caută disperat apa», așa spune una dintre maximele mele preferate. Sunt întrebat dacă e ușor să găsești un iubit. Categoric nu e un lucru ușor, dar dacă insiști prea mult, riști să rămâi tu în singurătatea ta, mai ales în țara în care majorității persoanelor gay le este frică de faptul că altcineva va afla despre ei.

Puteți să mă învinuiți de faptul că «scot gunoiul din casă», dar mulți gay sunt amatori ai sexului pentru o singură dată sau ai sexului ocazional cu un anumit partener – pentru că așa este mai ușor și, cumva, mai sigur. Recunosc, am navigat și eu cândva pe un site de matrimoniale, dar am depășit etapa dată. Nu mă mai simt bine când vorbesc cu un necunoscut, care îți face aluzii directe și deloc pertinente, dar ăsta e riscul pe care ni-l asumăm.

Pentru cineva comunitatea gay ar putea să pară una perversă, ceea ce e categoric neadevărat: aș numi-o mai sinceră, nu perversă. Cu toții știm că în viața unui bărbat sexul joacă un rol extrem de important, iar o parte a corpului poate să-ți dea peste cap toate gândurile. Imaginați-vă situația când sunt doi bărbați: cantitatea de testosteron este dublă. Nu trebuie de uitat însă că un cuplu gay, pe lângă faptul că face o pereche de organe sexuale, mai are și patru emisfere, două inimi.

Apropo de inimi. A mea e ocupată. Acolo s-a cuibărit o iubire de care nici eu nu mă consideram capabil, o iubire care mă depășește și care nu-mi lasă nicio șansă să evadez. O iubire care nu diferă cu nimic de cea descrisă în capodoperele literaturii sau cinematografului. Trezindu-mă dimineața, o înțeleg pe Karenina, îi înțeleg pe Romeo și Julieta, când adorm cu gândul la el, mă simt, cumva, Marele Gatsby.

Și la gay iubirea e patetică, deci cu nimic nu diferită de alte iubiri. Iubirea nu are întrebări, nu are prejudecăți, nu are principii. Pur și simplu o simți și niciodată nu trebuie să-ți fie rușine de ea. Eu aș sacrifica aproape orice pentru iubitul meu și le doresc tuturor să trăiască măcar o dată în viață o astfel de senzație.

În ceea ce privește relațiile sexuale, toți, indiferent de statut, știm că sexul trebuie să fie protejat. Un mare plus însă în a fi gay e că nu-ți pui problema contracepției – pur și simplu rămâi mai greu însărcinat, am auzit că e chiar imposibil. (zâmbește) În schimb, problema infecțiilor cu transmitere sexuală este o mai mare prolemă pe care trebuie să o ai în vizor.

Cea mai sigură metodă de până acum rămâne a fi abstinența, dar dacă nu e o opțiune, recomand cititorilor să aibă cel puțin un prezervativ sau fonduri speciale, ascunse în portmoneu pentru o vizită la farmacie. Nu e un sfat doar pentru gay, ci și pentru alți bărbați și femei.

În plus, oricât de bine te-ai proteja, oricum testul HIV și alte tipuri de analize din această categorie trebuie făcute cel puțin o dată la jumătate de an pentru siguranță. Fiți stăpâni pe situație, folosiți prezervativul.

Fiecare om oferă și cere o anumită doză de încredere de la partenerul său, dar, desigur, e un element primordial într-o relație. În ceea ce privește siguranța sexuală, este mai greu. Niciodată nu știi pe cine ai în față, ba mai rău – poate nici el însuși nu știe. Aici este un joc orb cu destinul, dacă alegi regulile hard core. În această situație e valabil un singur sfat – cumpătarea și interacțiunea cu partenerii în care ai încredere, plus, desigur, micul prieten de cauciuc.”

 

galina lesco
Galina Lesco

Galina Lesco, director al Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”

„Centrul „Neovita” nu face discriminare între minoritățile sexuale, oferind consultanță tuturor celor care au nevoie de ea, iar toți tinerii trebuie să realizeze că sexul protejat te îndepărtează de riscuri și infecții. Modul de a se proteja în timpul actului sexual pentru persoanele din comunitățile LGBT nu diferă enorm de căile obișnuite de protecție. Prezervativul este cea mai sigură cale, în farmaciile locale găsind prezervative special create pentru sexul anal. În cazul femeilor, există prezervative speciale, numite dental dam, pelicule de latex care scad riscul de ITS în timpul actului oral.

 

Pavel fiind voluntar la Festivalul Internațional de Animație Anim'est 2014, PC: Anim'est Chisinau/ Facebook
Pavel fiind voluntar la Festivalul Internațional de Animație Anim’est 2014, PC: Anim’est Chișinău/Facebook
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente