(foto) Care sunt efectele lipsei zăpezii și a gerului pentru moldoveni

10849751_1422473107975137_3128832497225665533_n
Foto: PC: Moldova, spune ce gândești

Afară este timp primăvăratic, soare, cer senin. Toți, probabil, deja s-au obișnuit cu lipsa iernii adevărate, a ninsorii abundente și a temperaturilor scăzute. Unii norocoși însă au prins acele câteva momente din luna decembrie, când în Moldova a căzut puțină zăpadă.

Cei mai mulți însă, au văzut zăpadă doar în fotografiile de pe rețelele de socializare, probabil. Care sunt efectele lipsei iernii adevărate, ce momente avem ocazia să observăm doar atunci și care sunt parte a sezonului rece?

 

# Covoarele

 

PC: antidotul.ro
PC: antidotul.ro

S-a scurs prima lună din acest anotimp și noi încă nu am văzut o ninsoare „cum scrie în cărți”. Deci, automat e imposibil să mai prindem momentele, când gospodarii, în ajun de Anul Nou, tradițional, scot covoarele afară, prin curțile blocurilor unde locuiesc și le curăță. Aceștia le aruncă pe zăpadă, ca mai târziu, după ce și-au finisat lucrul, să vedem o mulțime de pătrate și alte forme sure/negre, lăsate în urma curățării bunurilor.

 

# Omuleț din zăpadă

PC: pikabu.ru
PC: pikabu.ru

Ce fel de iarnă, dacă nu faci sau nu observi undeva oameni făcuți din zăpadă (babe din zăpadă)? Cum la noi în țară temperaturile se mențin la valori pozitive, mai curând cetățenii vor avea ocazia să modeleze așa gen de personaje, specifice timpului de afară.

 

# Îngeri în zăpadă>

 

PC: weknowmemes.com
PC: weknowmemes.com

Copiii sau chiar și maturii, cei care preferă să se culce în zăpadă ca să facă îngeri pe suprafața acesteia, vor fi nevoiți să se adapteze, cumva, la noile condiții sau să aștepte căderea fulgilor de zăpadă.

 

# Autoritățile fac economii

Colaj #diez PC: adevărul.ro / elldor.info
Colaj #diez PC: adevărul.ro/elldor.info

Nu sunt troiene prin oraș. Edilul capitalei, alți agenți ai unor firme, dar și lucrătorii care se ocupă cu deszăpezirea orașului sunt scutiți de muncă în plus. Totodată, autoritățile publice fac economii de reagent care, de obicei, se aruncă pe carosabil și trotuare, etc.

 

# Ambuteiaje

 

PC: protv.md
PC: protv.md

Tradițional, odată ce ninge mai serios, încep a se forma cozi de mașini pe drumurile din capitală ori alte trasee. Nu totdeauna autoritățile sunt pregătite sau reușesc să îndepărteze stratul de zăpadă care cade. Dar, cum afară e cald și însorit, șoferii sunt mai liniștiți și drumurile mai aerisite.

 

# Picnic

 

PC: informatiadeseverin.rom
PC: informatiadeseverin.ro

Sezonul ieșirilor la pădure și a frigăruilor parcă demult s-a închis, totuși s-a scurs prima lună de iarnă. Însă cum timpul ne alintă și gerul întârzie să apară, cei mai extremiști și alți hipsteri dintre voi, ar putea ieși la un frigărui chiar în ajun de Anul Nou.

 

# Pescuitul

PC: gherlanda.ro
PC: gherlanda.ro

Temperaturile cu plus care se atestă ziua, cu siguranță nu vor permite ca lacurile să înghețe, chiar dacă noaptea acestea ating și valori negative. Astfel, cei care preferă pescuitul pe lacurile înghețate și așteaptă sezonul rece al anului atâtea luni, vor fi nevoiți să mai rabde.

 

# Hochei pe gheață

PC: la-gradina.blogspot.com
PC: la-gradina.blogspot.com

Pasionații de hochei nici la sfârșitul lunii decembrie nu și-au putut scoate inventarul sportiv ca să iasă la un meci între prieteni pe un lac înghețat. Patinoarele rămân locul de refugiu, acolo, unde aceștia se pot distra atunci, când avem așa timp primăvăratic afară.

 

# Uscat și nevătămat

PC: peteava.ro
PC: peteava.ro

E un fel de tradiție deja sau chiar o lege nescrisă, mai ales în pauzele dintre orele de la școală, ca fiecare să dea buzna afară, iar fetele să fie „spălate” în zăpadă. În vacanțe, când ieșeai cu prietenii la plimbare, cu siguranță te întorceai acasă cu hainele ude, dar, cel mai probabil, fericit și mulțumit.

 

# Hai cu sania!

PC: facebook
PC: Facebook

Sania este perfect adaptată pentru condițiile climaterice pe care le avem la moment. Deci, doar astfel o vom putea utiliza, iar fiecare dintre cei ce preferă să se dea cu sania, cam în acest mod și cu asemenea upgrade, vor reuși să o facă.

 

# Fără traume

PC: politik.md
PC: politik.md

Maturii și bătrânii au mai puține griji și chinuri. În același context, tinerii, probabil, sunt triști. Ei pot doar să viseze cum lunecă în picioare pe gheața de pe trotuare sau alte locuri unde ea se formează.

***

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Ai grijă de tine și de apropiații tăi, iar iarna, cu siguranță, își va face simțită prezența.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente