În Yiwu, supranumit „satul Crăciunului”, există 600 de fabrici care produc 60% din decorațiile care ajung să împodobească brazii din toate casele lumii.
Condițiile din aceste fabrici sunt însă departe de imaginarul idilic pe care îl asociem de regulă bonomului Moș Crăciun și renilor înhămați la sanie, deoarece în Yiwu, la 300 de kilometri de Shanghai, nu există niciun fulg de zăpadă și niciun brad, transmite totb.ro.
Există însă nenumărate ateliere unde se produc globuri, instalații ale căror LED-uri se aprind în ritmuri de „We Wish You a Merry Christmas”, pălării de Moș Crăciun și multe alte accesorii din recuzita acestei sărbători. Cei care le produc în fabrici sunt, în cea mai mare parte, muncitori imigranți care lucrează în jur de 12 ore pe zi, pentru puțin peste 200 de euro. Mulți dintre ei nici măcar nu sunt foarte siguri ce înseamnă Crăciunul.
„Poate că e un fel de Anul Nou (chinez) pentru străini”, spune Wei, un tânăr de 19 ani din provincia Guizhou, citat de agenția de presă Sina. Împreună cu tatăl său, lucrează într-un atelier din „satul Crăciunului”. Munca lui constă în fabricarea unor fulgi de zăpadă artificiali: ia fulgii de polistiren, îi tăvălește în lipici, iar apoi îi introduce în mașinăria care-i acoperă cu pulbere de culoare roșie. Zilnic, Wei produce în jur de 5.000 de fulgi de zăpadă. În timpul procesului, tânărul și tatăl lui, care poartă o pălărie de Moș ca să-și protejeze părul de vopsea, se înroșesc din cap până-n picioare, fiind nevoiți să schimbe minim 10 măști de protecție într-o zi. Este o muncă obositoare, pe care Wei speră să n-o mai facă de la anul. Cu banii strânși, vrea să se întoarcă în satul natal și să se căsătorească.
Mare parte din aceste decorații ajung la Târgul Internațional de la Yiwu, întins pe o suprafață de 4 milioane de metri pătrați, catalogat de Națiunile Unite drept „cel mai mare spațiu de vânzare angro din lume”. Din cele cinci districte în care este organizat târgul, cel de-al doilea este rezervat Crăciunului. Pe coridoarele acestuia, stau stivuiți reni de pluș, clopoței strălucitori, jucării gonflabile și multe alte asemenea obiecte ce vor ajunge apoi în casa vreunei familii americane sau europene. Târgul, unde se vând circa 400.000 de produse de Crăciun, pierde însă teren în fața magazinelor online.