Crăciunul și Ajunul său este cea mai frumoasă perioadă, îmbibată cu atmosferă binevoitoare și călduroasă. Pentru a simți acest spirit de sărbătoare și a-ți umple sufletul cu lumină, iată 10 cărți pe care să le citești în Ajunul Crăciunului.
#1. „O poveste de Crăciun” de Charles Dickens
Charles Dickens este numit reinventatorul Crăciunului. Pe vremea când această poveste a apărut prima dată, Crăciunul nu era, cel puțin pentru englezi, un eveniment într-atât de deosebit, precum este acum. Însă povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și singur, care este vizitat de spiritul partenerului său mort, a dat sens acestei sărbători. Ebenezer este dus în trecut, prezent și viitor de trei spirite care vor să îi arate ce înseamnă, cu adevărat, Crăciunul. A doua zi, Ebenezer se trezește un om schimbat.
#2. „Cele mai frumoase povești de Crăciun” de Simon Rae
O colecție cu povești care au drept subiect Crăciunul, din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Cum se sărbătorește Crăciunul la Polul Nord sau în alte părți ale lumii, puteți afla, dacă citiți această carte.
#3. „Cartea cu bunici” (volum colectiv)
Cum ar fi Crăciunul fără bunici? Cu siguranță, mai trist. Aproape 100 de personalități au adus un omagiu bunicilor, evocându-i în povești unice. Volumul cuprinde și un fragment de roman (Filip Florian) și un poem (Șerban Foarță). La final, există și un mic album foto. Între cele 20 de fotografii de epocă se găsesc imagini cu bunicii lui Matei Călinescu sau Ana Blandiana.
#4. „Când Moș Crăciun a căzut din cer” de Cornelia Funke
N-a mai rămas decât un singur Moș Crăciun, după ce Marele Consiliu de Crăciun a preluat frâiele chestiunii cadourilor, iar acest singur Moș Crăciun autentic, Niklas Julebukk, nu ar avea voie să profeseze. Lui însă nu-i pasă și, împreună cu Steaua Căzătoare, renul său și câțiva îngeri, are grijă ca măcar unora dintre copii să le fie îndeplinite dorințele ce nu pot fi realizate cu bani.
#5. „Povești La Gura Sobei” de Caitlin Matthews, Helen Cann
Poveștile la gura sobei sunt inspirate de legendele și tradițiile populare specifice culturilor dintre cele mai diverse: celtice (Scoția), germanice (Austria), slave (Rusia, Cehia) sau de peste ocean (Canada). Ce poate fi mai plăcut, decât să îți strângi prietenii și familia în jurul unui foc care trosnește și să citești povești minunate din ținuturi îndepărtate?
#6. „Scrisori de la Moș Crăciun” de J.R.R. Tolkien
Volumul cuprinde mai multe povestioare scrise sub forma unor scrisori adresate chiar copiilor autorului. Aceștia primeau, în fiecare lună decembrie, scrisori de la Polul Nord, în care Moș Crăciun le povestea aventurile sale și ale renilor în ținutul îndepărtat și înzăpezit.
#7. „Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric
Pentru tineri și pentru toți cei care vor să rămână tineri, iată povestea, țesută prin secole, despre sacru și profan, ritual și datină, împletite în puntea vie care leagă un an de altul.
#8. „Steaua. O poveste de Crăciun” de Sergio Bambaren
Povestea se țese în jurul unui „personaj secundar” din istoria biblică a nașterii lui Iisus: animalul care a purtat-o pe Maria spre Betleem. Este o făptură nefericită, dar cu un destin ieșit din comun. O istorie despre sacrificiu și salvare, care începe de la potopul lui Noe și de la o stea de mare și ajunge până la „steaua Magilor”. O altă parabolă cu o fermă a animalelor, de data aceasta cu rezolvare sacră.
#9. „Cutia de Crăciun” de Richard Paul Evans
Povestea lui Evans a fost scrisă inițial pentru fetele sale, însă a ajuns să aibă un mare succes la publicul de toate vârstele. Este menită să reamintească tuturor ce înseamnă Crăciunul cu adevărat, care sunt valorile autentice ale sărbătorii într-o lume în care banii și munca în exces duc la neglijarea și îndepărtarea celor din jur.
#10. „Polar Express” de Chris Van Allsburg
„Polar Express” este povestea unui băiețel care începe să pună la îndoială existența lui Moș Crăciun. Astfel, în noaptea de Ajun, încercă să pândească, din patul său, momentul în care Moș Crăciun avea să apară cu sania sa. Însă, surpriză: în loc de sanie, în fața casei apare un tren magic care îl duce într-o călătorie la Polul Nord.