Universitățile de top din lume sunt aparent inaccesibile pentru cei mai mulți dintre tinerii moldoveni, însă doar aparent. Olimpicul la matematică Dionisie Nipomici, care este elev în clasa a 12-a la liceul „Orizont” din Capitală, are o șansă pe care probabil nu mulți dintre elevii din Moldova o au – aceea de a ajunge să studieze la o universitate de top a lumii.
Începând cu august 2015, Dionisie urmează să-și facă studiile în cadrul celei mai vechi instituții de învățământ superior din SUA – Harvard, universitatea care are un buget mai mare, decât orice altă instituție de învățământ din lume și care a dat lumii 75 de laureați ai Premiului Nobel.
Dacă mai ții minte, acum exact un an, în cadrul unui interviu pentru #diez, mi-ai declarat că ai nevoie de o medalie de aur ca să ajungi la Harvard. Uite-ne acum în decembrie, 2014, „jumătate din acel vis” s-a realizat. Recent ai primit răspuns că ai fost acceptat la această universitate. Cum te simți când o părticică din visul tău s-a împlinit?
Așa a fost. De fapt, erau 2 visuri care se completau unul pe altul. Aurul „încă” nu l-am câștigat și chiar dacă eram puțin demoralizat după olimpiadă, am spus că oricum, cu aur sau fără, o să fac tot posibilul să intru acolo, iar răspunsul că am fost acceptat mi-a venit pe 12 decembrie noaptea. A fost o senzație foarte tare, mă simțeam în stare de orice. Harvard-ul a fost o provocare pentru mine, să vad cât de departe pot ajunge, iar prin acest rezultat mi-am mai demonstrat încă o dată că un om poate obține absolut totul, dacă își dorește acest lucru mai mult, decât orice, este gata să se dedice cu trup și suflet unui ideal și să privească mereu înainte. Recunosc că a fost foarte greu, însă nu și imposibil.
Ca să studiezi la Harvard trebuie, în primul rând, să ai o aplicație foarte bună, iar un dosar impecabil construit este primul pas care poate garanta admiterea. Cum a fost dosarul și cât timp ți-a luat să-l pregătești?
Nu există nicio formulă care ți-ar putea garanta admiterea la o universitate precum Harvard-ul. Practic 80% din cei care aplică ar putea fi acceptați după criteriile generale, însă din cauza locurilor limitate, doar aproximativ 5% reușesc să fie admiși. Desigur, aceste cifre arată că trebuie să ai un dosar pregătit minuțios. Eu mi-am tratat aplicația mea cu tot respectul, ca pe un partener de afaceri, care la rândul lui ar putea aduce propriile roade. Am început totul din timp, pe la mijlocul lui august și l-am pregătit pe parcursul a 2 luni și jumătate. Scriam și rescriam fiecare cuvânt din aplicație, până când acesta nu ieșea aproape ideal. În această perioadă, mereu mă aflam în criză de timp, nu reușeam să completez unele formulare sau să mă pregătesc pentru testele de engleză ca SAT și TOEFL. Am avut cele mai mari dureri de cap, însă am reușit să îmi pregătesc dosarul la timp, ca în decembrie deja să sărbătoresc această reușită.
Pe ce ai pus cel mai mult accent în completarea dosarului?
Majoritatea cunosc că sunt un olimpic la matematică, însă dacă credeți că doar o medalie de AUR te poate aduce acolo, atunci greșiți. Desigur, o parte bună din dosar o ocupă participările mele la diferite olimpiade internaționale/naționale la Matematică, Fizică, Științe, Economie, iar toate aceste premii m-au ajutat enorm. Câteva activități mai minore, precum Memory Club Moldova, pe care l-am fondat și președintele căruia sunt, cât și Internshipul de la Ministerul Educației, realizat în această toamnă și-au adus propriul aport. În linii generale, am fost foarte personal și am vorbit despre mine: despre propria mea istorie, cum dintr-un simplu sat din provincie am ajuns să studiez la „Orizont”, iar mai apoi să reprezint Moldova pe arena internațională.
Deja știi ce ți-ar plăcea să studiezi la Harvard?
Aici e partea cea mai interesantă. Sunt indecis, adică sunt gata să explorez și să descopăr toate oportunitățile pe care universitatea mi le oferă, după care îmi voi alege domeniul. Cel mai probabil va fi unul aproape de cifre, precum Matematica, Economia, Ingineria sau, de ce nu, unul mai nou, ca Business și Finanțe?
Ai mai aplicat și la alte universități, în afară de Harvard?
Planificam să aplic la mai multe universități din SUA, ca să îmi măresc șansele de a fi admis măcar la una din ele. Din fericire, am fost acceptat la prima universitate din listă, iar celelalte aplicări nu le-am mai finisat.
Trei lucruri pe care ai vrea să le faci când ajungi în America?
1. Un hard party pe pământ american.
2. O să-mi pun drapelul Moldovei la balcon, să știe ei cine sunt moldovenii.
3. Să folosesc la maxim toate oportunitățile pe care mi le oferă această experiență.
Ce-ar trebui să înțeleagă cei care visează frumos, dar nu mișcă un deget în direcția dorită?
În primul rând, trebuie să ai un vis bine definit și să ai pași concreți pe care trebuie să îi faci pentru a-ți realiza visul. Visul îți aparține și doar tu ești responsabil de realizarea acestuia. Prin urmare, trebuie să lucrezi foarte mult, dar și foarte deștept. Să poți prioritiza lucrurile și să sacrifici tot ce e pe planul doi. Să te miști convingător înainte și niciodată să nu încetezi a visa. Dacă nu îți realizezi propriul vis, vei ajunge să realizezi visul altcuiva!
Cui se datorează succesul tău?
Succesul meu nu a fost posibil fără ajutorul unor persoane foarte apropiate, care mereu m-au încurajat și ajutat. Țin să mulțumesc acestor persoane și tuturor celorlalți, care și-au adus aportul la dezvoltarea mea ca personalitate. Oamenii sunt niște ființe excepționale.
Performanțele lui Dionisie:
2014: Bronz – Olimpiada Balcanică de Matematică; Mențiune de onoare – Olimpiada Internațională de Matematică; Aur – Mathematical Danube Competition;
2013: Argint – Olimpiada Balcanică la Matematică; Bronz – Olimpiada Internațională la Matematică;
2012: Bronz – Olimpiada Balcanică de Matematică; Bronz – Olimpiada Internațională de Matematică;
2011: Bronz – Olimpiada Internațională Științe (Fizică, Chimie, Biologie) pentru Juniori; Argint – Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.