(vox) Ce spun șoferii și pietonii despre decizia de a interzice camerele de supraveghere a traficului

collagecamereree
Foto: Opinia tinerilor șoferi și pietoni referitor la interzicerea camerelor de supraveghere a traficului. PC: Colaj #diez

Au fost instalate de puțin timp, dar deja apare decizia de a le demonta. Este vorba despre camerele care supraveghează traficul rutier. Un proiect cu investiții serioase, însă care trezește nemulțumirea multor șoferi.

Astfel, Judecătoria Centru a decis că ele trebuie interzise, fiindcă încalcă dreptul la viaţa privată. MAI a anunțat deja că va ataca decizia la Curtea de Apel. #diez a decis să afle ce cred șoferii și pietonii despre inițiativa judecătorilor: Încalcă sau nu dreptul la viața privată, își au utilitatea, șoferii s-au mai disciplinat din momentul când au apărut acestea?

Părerile șoferilor care circulă zilnic pe străzile capitalei:

 

Corina JG, șoferiță
Corina JG, șoferiță

„Sunt unele momente care mă deranjează, de exemplu: Treci la verde intermitent – problemă, calci puţin linia – problemă. Dacă ar fi concret doar pentru viteză sau încălcări mai grave, așa ar fi ok, dar nu pentru tot fleacul. Nu sunt contra camerelor, şoferii sunt mai atenţi, însă doar unde sunt instalate aceste camere. Unde nu există supraveghere, merg și pe contrasens, calcă oameni și poate să nu se afle. Nu sunt de acord că încalcă dreptul la viaţa privată, dar nici nu cred că tare m-aș întrista dacă le vor scoate”, spune șoferița Corina JG.

 

Roman Ch, șofer
Roman Ch, șofer

„Cred  aceste camere au fost instalate cu scopul de a mări bugetul statului, însă este un lucru bun se monitorizează traficul rutier, fiindcă se produc mai puţine încălcări. Există însă cazuri când totul iese un pic din limite. Cunosc câţiva prieteni care au ocolit un capac de canalizare defectat sau o gaură în asfalt și au trecut peste linia continuă, iar pentru asta au primit amendă, plus puncte de penalizare. Călătorind prin alte țări ca SUA, Germania, Austria, etc., n-am observat un aşa exces de camere. Doar la noi au început le pună peste tot. În cazul în care pun camere, trebuie modifice şi penalizările. Sunt cazuri când oamenii nu sunt vinovați, dar oricum sunt penalizați. Eu personal nu am amenzi, dar pentru aceasta sunt mereu cu ochii în patru. E bine  șoferii merg un pic mai responsabil, unii, alţii care au cunoscuți, oricum se eschivează de la penalizări. Căre-i sensul pui camere, dacă ăștia „cu cumătri” au pe cineva după monitoare şi le șterg păcatele. Totuși, șoferii merg un pic mai disciplinat, dar oricum se încalcă până ce ei ajung la camere sau după ce trec de ele”, povestește Roman Ch.

 

Viorel Ignat, șofer
Viorel Ignat, șofer

„Eu cred decizia e una argumentată, deoarece aceste camere filmează, fotografiază şoferii, mașinile, fără temei. Aici refer unii șoferi nu încalcă nimic, dar oricum sunt monitorizaţi, ceea ce cred e o încălcare flagrantă a dreptului la viaţa privată a fiecărui cetățean. Nu sunt împotriva camerelor, ci împotriva monitorizării populaţiei sau a unor personalități politice. Spre exemplu în SUA, camerele te fotografiază numai în cazul când este fixată o încălcare. Am observat că șoferii s-au mai disciplinat cu aceste camere video, dar acesta nu e un argument ca structurile speciale ale statului monitorizeze populația. Am dreptul la viață privată, fără monitorizare”, a argumentat Viorel Ignat.

 

Danko Ylianna, șoferiță
Danko Ylianna, șoferiță

„Personal, nu mă deranjează prezența lor. Unicul lucru care mă revoltă e faptul că drumurile sunt extrem de proaste și nu poți ocoli o gaură, astfel că în orice moment poți fi surprins de camere încălcând și nu-i poți demonstra nimănui nimic. Ce ține de viața personală… e o prostie, doar cei care au ce ascunde se simt frustrați de prezența camerelor. Atât timp cât ești un om la locul tău și-ți cauți de drum și de viață, fără ca să deranjezi pe alții, nu are cum să te sfideze prezența camerelor”, relatează Danko Ylianna.

 

Ce spun pietonii în acest sens:

 

Cornel Rusnac, pieton
Cornel Rusnac, pieton

„E o prostie ceea ce se petrece şi anume de ce,  rog, ar încălca dreptul la viaţa privată aceste camere? Eu nu văd problema în ele, văd doar o rezolvare a problemei celor care nu-s atenți la trafic și din cauza cărora se produc fel de fel de accidente. Sunt pro acestor camere. O  încalc, o  plătesc și pe viitor voi fi mai atent la drum! Trebuie ne obișnuim cu asta!”, spune Cornel Rusnac.

 

 

Alex Morgoci, pieton.
Alex Morgoci, pieton

„Din câte am auzit, în alte ţări la fel sunt instalate, în SUA spre exemplu: majoritatea străzilor sunt sub monitorizare video. Numai în Moldova camerele de monitorizare a traficului încalcă „drepturile omului”, prostii. Avem nevoie de ele și cred vor funcţiona și pe viitor. Datorită lor, numărul accidentelor rutiere este în descreştere. Îmi pasă de viaţa mea ca pieton şi susţin ideea cu monitorizarea traficului!”, declară Alex Morgoci.

 

Doinitsa Racovitza, pieton
Doinitsa Racovitza, pieton

„Sunt folositoare camerele, mai ales că, în ultimul timp, tot mai des apar pe Facebook poze cu geamuri sparte la mașini și roți furate. Asta ar putea ajuta să-i prindă, dar și pentru trafic sunt eficiente, se vede clar cine încalcă. Și nu mai cred eu intimidează pe cineva, pur și simplu „cuiva” nu-i mai veneau banii în buzunar, dar se duceau în bugetul statului”, zice Doinitsa Racovitza.

 

 

John Johnson, pieton
John Johnson, pieton

„Dacă se interzic camerele, va fi tragic. Ca şi cum ne-am întoarce la aceea de i-ai da mită în buzunar unui polițist și gata. Însă din alt punct de vedere, dacă e  te uiți cum e în țările din UE sau chiar Statele Unite, păi camerele fac poze atunci când încalci, în timp ce la noi, poţi priveşti un reality-show. Asta  încalcă dreptul la viaţa privată parcă e absurd, dar e şi adevărat. E complicat aici”, adaugă John Johnson.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente