Consiliul municipal Chişinău a decis ieri acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Chișinău pentru 3 personalități de valoare ale Culturii Naționale.
De cel mai înalt titlu de onoare acordat de administrația publică locală s-au învrednicit: actorul și regizorul Ion Ungureanu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat; scriitorului Vladimir Beșleagă, romancier și eseist, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat și Vladimir Curbet, director general și coregraf-șef al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC” – Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii.
E de menționat că personalitățile care se învrednicesc de titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău beneficiază de facilități la achitarea întreținerii, în valoare de 50% din sumă emisă spre plată.
Vladimir Curbet
Vladimir Curbet este maestru de balet moldovean. S-a născut la 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei. Artist al poporului din URSS din 1981. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău în 1966. În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”.
Cu ansamblul „Joc” Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingând o performanța artistică fără de pereche în lume. Maestrul a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10.000 de spectacole în peste 70 de țări. Astăzi, „Joc”-ul este mai mult decât un fenomen cultural, așa cum Vladimir Curbet este mai mult decât un om fenomenal. Datorită maestrului, dansul popular a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în străinătate. Milioane de spectatori asociază dansul popular cu acest colectiv extraordinar și cu Vladimir Curbet. În cei 55 de ani de activitate a instruit zeci de dansatori, 4 generații cărora le-a fost nu doar conducător artistic, ci și părinte.
Ion Ungureanu
Ion Ungureanu este un actor și regizor, care a îndeplinit funcția de ministru al culturii și cultelor al Republicii Moldova (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994).
Este unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al fostei R.S.S. Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova), care au votat în unanimitate Declarația de Independență a Republicii Moldova, la 27 august 1991.
Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul Când omul nu-i la locul lui, primul film artistic realizat la studioul „Moldova-film”. A jucat în 25 de filme.
În funcția de ministru al culturii și cultelor (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994), a desființat, în anul 1992, Teatrul Național „A. Pușkin” din Chișinău, înființând, în locul lui, Teatrul Național „Mihai Eminescu”. A repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare.
Vladimir Beșleagă
Vladimir Beșleagă este un eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1994.