Comunitatea evreiască din Moldova a început sărbătoarea de Hanuka

IMG_3955
Foto: Aprinderea lumânărilor

La Chișinău s-a sărbătorit Hanuka sau cum mai este cunoscută „Sărbătoarea luminilor”. În acest context, membrii Comunității Evreilor din Republica Moldova au organizat o manifestație amplă, care a avut loc în Scuarul Teatrului Cehov.

Zeci de persoane au participat la ceremonia tradițională de aprindere a lămpii sfinte Menora. Evenimentul a început cu rugăciuni și muzică evreiască. După momentul solemn, membrii comunității evreiești au aprins lumina. Prezentă la fața locului, Directorul Comunității Evreiești din Moldova, Marina Lecarțeva a spus că am fost martorii unui eveniment special. „Astăzi este prima din cele opt zile ale sărbătorii Hanuka, o sărbătoare a miracolelor. Mai devreme am aprins lumânarea și în fiecare zi se mai aprinde câte una. Este o zi fericită pentru noi, gustăm mâncare specifică, iar pentru copii avem surprize, le împărțim bani, de aceea e una din sărbătorile preferate ale tinerilor. De asemenea, avem tendința să ajutăm oamenii nevoiași cu mâncare ori alte lucruri utile.”

 

Persoanele prezente la eveniment
Persoanele prezente la eveniment

„Eu am fost căsătorită cu un evreu și am trăit alături de el 40 de ani, pentru mine cultura evreiască ocupă un loc aparte în viață. Chiar dacă sunt după operație, am ținut să vin aici, deja al doilea an o fac și mă bucur mult în această zi. Este o sărbătoare a luminii, a speranței că în viitor totul va fi bine”, a povestit doamna Marina.

 

După aprinderea lumânărilor s-au împărțit gogoși
După aprinderea lumânărilor s-au împărțit gogoși

După ce s-au aprins lumânările, toți cei prezenți la eveniment au fost serviți cu gustoșenii specifice sărbătorii date. „Aceste gogoși se mănâncă tradițional la sărbătoarea dată, fiindcă e primit ca totul să se pregătească în mult ulei. De Hanuka noi consumăm multe feluri de mâncare în care se întrebuințează uleiul, fiindcă este sărbătoarea luminii”, a spus Ecaterina.

Hanuka mai este marcată prin consumul de alimente fripte în ulei. Cele mai importante sunt tortul de cartofi, un fel de chifteluțe cu cartofi aplatizate, numite latche, care se pot servi cu sos de mere. Un alt favorit sunt gogoșile fripte în ulei.

 

Lumânarea sfântă.
Lumânarea sfântă

Numele „Hanuka” derivă din verbul ebraic „חנך”, care înseamnă „a dedica”. De Hanuka, evreii au redobândit controlul asupra Ierusalimului și au rededicat Templul. Este o sărbătoare care durează opt zile, comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

ÎAnual, Hanuka se desfășoară în date diferite. În acest an „Sărbătoarea luminilor” a avut loc în data de 16 decembrie. Hanuka începe la asfințitul soarelui, în ajun, iar în 2015 aceasta va fi sărbătorită de pe 6 decembrie. La eveniment au participat ambasadorii mai multor țări europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente