(video) Târgul Național al Covorului se va desfășura în premieră la Chișinău

covoare
Foto: Covoare tradiționale din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. PC: #diez

În premieră, la Chișinău va avea loc un târg al celui mai reprezentativ element al culturii noastre – covorul. Prima ediție a „Târgului Național al Covorului”, sub genericul „Covorul Dorului”, va avea loc pe 13 decembrie, între orele 11:00 și 16:00, în incinta CIE „Moldexpo” SA și vine să promoveze măiestria covoarelor basarabene și iscusința meșterilor populari.

Evenimentul este organizat în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor” pentru înaintarea în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, de către Republica Moldova. Obiectivul evenimentului este de a promova ţesutul covoarelor şi al altor textile din lână şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional.

Studenţii Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice şi Universităţii de Stat „Ion Creangă” vor aduce o expoziție de tapiserie modernă realizată de ei în cadrul proiectului „Revenire la tradiţii”.

 

Ministrul Culturii, Monica Babuc. PC: Facebook/Ministerul Culturii
Ministrul Culturii, Monica Babuc. PC: Facebook/Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Monica Babuc, cu prilejul desfășurării, în premieră, a Târgului Național al Covorului, a afirmat: „Atâtea comori ne ascunde lada de zestre a neamului! Covorul este una dintre ele. Covorul nostru național. Cel care a fost zămislit în nopțile lungi de iarnă de bunicile și străbunicile noastre; cel care a ascultat doinele lor de jale și cântecele lor de bucurie. Covorul nostru care a fost cu noi la nunți și cumetrii, la înmormântări și praznice.

Covoarele noastre tradiționale, care s-au manifestat prin aceea că au fost premergătoare cărților tipărite în societatea noastră și care transmiteau din generație în generație niște mesaje nescrise prin ornamentele lor, criptate; prin ornamentele lor geometrice, vegetale; prin imaginea figurilor umane, a păsărilor, a florilor, sunt, de fapt, niște pagini din istoria neamului nostru. Aceste covoare, acoperite cu parfum de epocă, s-au păstrat aproape intacte, preț de câteva secole și constituie un element ce face parte din patrimoniul național cultural.

De aceea, dragi prieteni, pe 13 decembrie, în pavilionul central al CIE MOLDEXPO se va iniția și va funcționa Târgul Național al Covorului sub genericul „Covorul dorului”. Dor de covorul nostru național, dor de colecțiile pe care le avem, dor de arta țesutului și de acele persoane care continuă și astăzi să mai practice arta țesutului. Dragi prieteni! Veniți la Târgul Național al Covorului să fim împreună alături de covorul nostru!”

Târgul Naţional al Covorului va conţine mai multe compartimente:

„Covorul Tradiţie” – expoziţie de scoarţe basarabene din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei.

„Covorul Istorie” – expoziţie de covoare vechi din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, precum şi numeroase covoare din colecţiile muzeelor din republică şi colecţii private.

„Covorul Contemporaneitate” – expoziţie de tapiserie modernă realizată de către studenţii Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice şi Universităţii de Stat „Ion Creangă” în cadrul proiectului Revenire la tradiţii.

„Covorul Prieten” – vom invita de fiecare dată la Târg o ţară prietenă, care îşi va demonstra tradiţiile şi arta ţesutului naţional. De această dată, covorul prieten va fi prezentat de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova – ţară cu tradiţii milenare în arta țesutului, covorul căreia este introdus în Lista UNESCO.

„Covorul sentimental” – este covorul pe care Vă invitam să-l aduceţi dumneavoastră, dacă cel pe care îl păstraţi acasă este legat de o istorie frumoasă de familie, a fost moştenit de la strămoşi, a înfruntat deportări, foame, război sau altele.

Gala Portului Popular de Iarnă în anul 2014 este la cea de-a doua ediţie şi va fi parte componentă a Târgului Naţional al Covorului, astfel fiind evidenţiate particularitățile şi frumusețea portului nostru popular de iarnă.

Pe întreaga durată a evenimentului, vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente