Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Voluntarilor a avut loc duminică, 7 decembrie, în cadrul căreia, cei mai activi voluntari ai Republicii Moldova au fost premiați.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, ONG Serviciu pentru Pace, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Municipiului Chișinău și Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat.
Scopul acestui Festival este premierea și recunoașterea eforturilor și meritelor voluntarilor din Republica Moldova, desemnați premianți la cele 10 domenii nominalizate, pe care le puteți descoperi accesând acest link.
În rândul celor mai activi voluntari ai țării se întrezăresc chipurile tinerilor entuziaști, cu inițiative frumoase, care reprezintă un exemplu demn de urmat pentru generația crescândă. Am discutat cu câțiva dintre premianți, pentru a împărtăși cu voi din experiența lor și a relata cum e să fii voluntar.
Colesnic Tatiana a fost desemnată „Cel mai activ voluntar” și ne-a relatat despre activitatea sa: „Sunt voluntar în organizația „Diaconia”, în care fac activități cu copii, organizez jocuri și particip la tabere de vară. Merg în fiecare săptămână la o cantină mobilă, unde se alimentează circa 50 de boschetari. La fel, activez și la centrul maternal de la „Diaconia” alături de mămici. Am aplicat doi ani la rând pentru acest festival, dar nu mi-a reușit să particip. Anul acesta a fost un moment foarte deosebit pentru mine, trăit cu o mulțime de emoții. Aș îndemna tinerii să facă voluntariat, pentru că astfel, obții experiență. Ieșim de la universitate fără acea experiență pe care o cer majoritatea angajatorilor, iar voluntariatul este platforma liberă pentru a te dezvolta în domeniul pe care ți-l dorești. Pe mine m-a ajutat să îmi descopăr anumite calități, să nu mai fiu inhibată, cum eram acum 5 ani, și să comunic cu cei din jur”.
„Cel mai activ grup cu inițiativă” este titlul acordat pentru CUBO, iar reprezentanta acestui grup, Valeria Colesnic, ne-a spus: „În 2014 CUBO a fost un portal informativ pentru toți elevii, unde ei au avut ocazia să urmărească toate oportunitățile cu referire atât la dezvoltare personală, cât și la cea profesională. Ne putem mândri și cu un șir de proiecte adresate tinerilor. Acum că am primit trofeul, trăiesc niște emoții foarte plăcute. Este momentul în care înțelegi adevărata valoare a muncii depuse și este o motivație pentru a te dezvolta și mai mult”.
„Cel mai activ jurnalist” a fost desemnată Mihaela Josan, care a afirmat: „Anul acesta am continuat să scriu despre voluntariat, pentru că am fost, inițial, voluntar timp de doi ani la Asociaţia Internaţională „La Strada”, apoi un an la „Tinerii pentru dreptul la viață”. Fac două facultăți acum – jurnalismul și psihologia. Cu toate acestea, mă implic în activitatea Asociației Jurnaliștilor pentru Mediu, unde promovăm ecologia, care este o ramură importantă în dezvoltarea unei țări. Voluntariatul m-a învățat, în primul rând, să vorbesc, deoarece sunt o fire timidă și retrasă, însă am avut ocazia să exprim ceea ce simt și ceea ce gândesc, având prin preajmă oameni care m-au ajutat și au fost un sprijin pentru mine. Nu voi renunța nicicând la voluntariat și sunt ferm convinsă că anume această activitate m-a motivat să merg la cea de-a doua facultate”.
Cel mai bun eseu a fost scris de tânăra Anastasia Negară: „Am participat cu un eseu cu genericul Integrarea europeană a Republicii Moldova. Am scris și despre rolul voluntariatului în viața noastră și cum ne putem dezvolta pe noi înșine, făcând voluntariat. Eu sunt voluntară de 2 ani și acest lucru m-a dezvoltat și m-a făcut să înțeleg că reprezint mai mult decât un simplu cetățean, că aș putea să fac un bine celor care au nevoie”.
Evenimentul a fost însoțit de pauze plăcute de divertisment, dar și de o mulțime de emoții pozitive a premianților și a publicului care s-a adunat să îi susțină cu aplauze. Vă prezentăm câteva momente surprinse la Festivalul Voluntarilor 2014: