3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap

equal1
Foto:Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap PC: adapto.ro

În 1992 Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 3 decembrie ca Zi Internaţională a Persoanelor cu Handicap, având ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de handicap şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu handicap.

Cu această ocazie, am decis să aflăm care este situaţia persoanelor cu dizabilităţi, atât la nivel global, cât şi naţional, conform ultimelor date oferite de statistica.md.

Numărul persoanelor cu handicap

Potrivit estimărilor, la nivel global, în anul 2010, persoanele cu dizabilități reprezintă circa 15% din populaţia lumii, iar circa două treimi din aceste persoane sunt din ţările aflate în curs de dezvoltare şi cu economie de tranziţie. La nivel european, numărul persoanelor cu dizabilităţi reprezintă circa 80 de milioane sau mai mult de 15% din întreaga populaţie. Unul din patru europeni are un membru de familie cu dizabilitate. Totodată, numărul copiilor cu dizabilităţi variază între 93 milioane, în cazul copiilor în vârstă de 0 – 14 ani, până la 150 de milioane pentru grupa de vârstă de 0 – 18 ani.

În acest context, dizabilitatea este o provocare tot mai serioasă la nivel mondial, inclusiv şi în Republica Moldova, din cauza procesului de îmbătrânire a populaţiei, a riscului de accidente, precum şi a creșterii numărului cazurilor de afecţiuni cronice (diabet, boli cardiovasculare, cancer, etc.).

Estimativ, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 184,3 mii persoane, inclusiv 14,0 mii copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani. În ultimii 5 ani, numărul acestora a crescut cu 3,8% în general, iar în cazul copiilor a scăzut cu 7,9%. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,2% din populaţia totală a ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie 2% din numărul total al copiilor din Republica Moldova. În medie, la 10 mii locuitori revin 518 persoane cu dizabilităţi şi 199 copii cu dizabilităţi la 10 mii copii cu vârsta de 0 – 17 ani. Aproape fiecare a şaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.

 

Numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova PC: statistica.md
Numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova PC: statistica.md

Rata dizabilităţii pentru mediul rural constituie 547 persoane cu dizabilităţi la 10 mii locuitori, comparativ cu 472 persoane cu dizabilităţi la 10 mii locuitori din mediul urban. În aspect gender, ponderea femeilor în structura persoanelor cu dizabilităţi a scăzut cu 1,4% comparativ cu anul 2009. La 10 mii femei revin în medie 475 femei cu dizabilităţi, comparativ cu 559 pentru bărbaţi.

 

Rata dizabilităţii totale pe sexe PC: statistica.md
Rata dizabilităţii totale pe sexe PC: statistica.md

În acest context, pensia de dizabilitate oferită de stat prezintă următoarele cifre:

 

Pensia socială PC: unimedia.info
Pensia socială PC: unimedia.info
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente