Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău continuă seria manifestațiilor dedicate Zilei Naționale a Românei cu expoziția „Generația basarabeană a Marii Uniri”, organizată în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Vernisajul expoziției a avut loc pe data de 28 noiembrie, la galeria MoldoFacciatta a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 8 ianuarie 2015. Ea cuprinde date istorice, fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei cu România și despre generația care a făcut posibil cel mai important moment din istoria poporului român – Unirea de la 1918.
Nicolae Iorga a scris: „Unirea naţional-politică, de la anul 1918, nu se cuvine să fie înfăţişată, nici măcar în parte, ca un dar coborât asupra neamului românesc din încrederea şi simpatia lumii civilizate, nici ca o alcătuire întâmplătoare, răsărită din greşelile duşmanilor de veacuri. Chiar dacă asemenea greşeli nu s-ar fi săvârşit niciodată împotriva românilor subjugaţi de-a lungul veacurilor de stăpânire ungurească, austriacă sau rusească, stăpânirile acestea nedrepte ar fi trebuit să se dezumfle şi micşoreze îndată ce dreptul tuturor popoarelor de a-şi croi soarta după buna lor pricepere a izbutit a se înălţa la treapta de putere hotărâtoare în noua întocmire a aşezământului de pace europeană.
De aceea, Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna – potrivit adevărului – ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă „sărăcia şi nevoile şi neamul” (M. Eminescu, Scrisoarea III), rămânând împotriva tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.”