Alegeri 2014: Normele de comportament și conversațiile politice

bananafordiez
Foto:Ilustrațiile aparțin Anei Costov și lui Alexandru Platon, imaginile fiind create special pentru proiectul Publish Yourself! #diez votează banana

Există o lege nescrisă, care trebuie respectată în timpul unei conversații: niciodată nu discuta despre religie, bani și politică.

Din păcate, generațiile actuale se „hrănesc” cu informație de pe internet, iar politicienii exagerează prin cantitatea de publicitate oferită partidului său. În fine, este aproape imposibil să nu auzi vreo discuție despre politică, mai ales în această zi importantă ca 30 noiembrie.

Ei bine, echipa #diez te îndeamnă să ai o zi reușită, alegând viitorul de succes al Republicii Moldova, însă, între timp, îți oferim câteva sugestii pentru a-ți exprima opiniile și de a avea grijă de maniera ta de a discuta despre politica zilei de astăzi.

# Bazează-te pe fapte concrete:

Evită să discuți despre politică, dacă nu cunoști sau nu-ți amintești fapte, date, întâmplări concrete. În acest caz, argumentele tale nu au valoare, întrucât opiniile și aprecierile tale personale sunt prost construite.

# Cunoaște-ți limitele:

Discuțiile despre politică pot avea o întorsătură proastă, uneori. Pregătește-ți din start o strategie de retragere în cazul în care simți că este nevoie să schimbi subiectul sau să părăsești conversația.

# Oare îți cunoști bine poziția?

Implică-te în discuție doar când ai de făcut o corecție sau o justificare, sau poate dacă consideri că vei afla ceva nou și util. Vociferarea opiniei tale doar pentru că dorești să te plângi sau să-ți demonstrezi mulțumirea enormă nu e o soluție inteligentă de a menține o discuție.

# Cunoaște-ți aproapele!

Mereu te vei confrunta cu prieteni care sau sunt suporterii unui anumit partid politic, sau doar au o opinie constantă și bine-argumentată, fiind, în același timp, ignoranți față de oricare alte păreri. Evită să te afli între cele două fronturi în timpul unei discuții despre politică. Chiar dacă îți iubești enorm prietenii, discuțiile cu suporterii loiali ai unui partid, de multe ori, nu duc la nimic, întrucât ei consideră alte păreri a fi de gunoi. De asemenea, evită discuțiile cu persoanele care au un mod needucat de a vorbi la acest subiect. Uneori, asemenea conversații duc la insulte și violență.

# Nu-ți fă concluzii pripite:

Nu contează cât de inteligent ești, cât de bine cunoști viața politică. Nu impune și nu insista prea mult asupra părerilor altora, întrucât niciodată nu poți ghici dacă o persoană poate fi sau nu de acord cu tine.

#diez îți urează un 30 noiembrie împăciuitor. Și nu uita – fiecare vot contează! Nu lăsa pe alții să-ți aleagă viitorul!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente