Integrarea europeană este un subiect actual, mai ales în urma ratificării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, la 13 noiembrie 2014. În contextul tendințelor contradictorii între est și vest, presa are un rol fundamental în democratizarea societății și promovarea valorilor europene în rândul cetățenilor, prin informarea corectă referitor la procesul de integrare europeană a țării noastre.
Tinerii jurnaliști, prezenți la clubul de presă, au învățat cum să relateze publicului informația ce ține de relațiile dintre UE și Republica Moldova, cum să explice cetățenilor importanța normelor și valorilor europene și, cel mai important, cum să păstreze echidistanța și obiectivitatea în relatarea acestor subiecte.
„Țara noastră a parcurs o cale lungă și încă își mai caută drumul spre Europa. Este necesar să modificăm cardinal unghiul de abordare a procesului de integrare europeană. Scopul principal pe care ar trebui să îl urmărim este modernizarea și democratizarea țării. Astfel, procesul europenizării Republicii Moldova se va înfăptui de la sine”, a menționat Ludmila Barbă, realizatoarea emisiunii „Vector European” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Procesul de integrare europeană nu poate fi privit unilateral, astfel, tinerii jurnaliști au învățat despre importanța informării publicului. „Un jurnalist trebuie să își păstreze echidistanța în orice situație, dar mai ales atunci, când abordează subiecte de importanță națională. De asemenea, este necesar să ofere publicului informații atât despre Uniunea Europeană, cât și despre Uniunea Vamală și cea Euroasiatică, pentru a crea un flux de informație veridică. Vom reuși doar atunci, când oamenii vor conștientiza de sine stătător alegerea pe care trebuie să o facă”, a spus Anatol Caciuc, jurnalist la Radio Moldova.
Tinerii și-au expus opinia despre importanța presei în procesul de integrare europeană. „Sunt dezamăgită de pesimismul cu care jurnaliștii autohtoni relatează despre evenimentele și problemele țării noastre. Faptul că oferim exemple frumoase despre cum este în Europa nu va schimba opinia oamenilor, ci îi va face să fugă într-acolo, mai ales că avem regim liberalizat de vize. Cred că, problema presei în Republica Moldova este că noi informăm, dar nu educăm”, a remarcat Alina Psizer, studentă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, desfășurat de Centrul de Jurnalism Independent, care, la rândul său, face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.
Marta Odainic