Platforma Unionistă Acțiunea 2012 îi invită pe toți cei care simt românește să iasă în stradă, indiferent unde s-ar afla, cu un steag tricolor și/sau cu un mesaj care să amintească de Basarabia și de necesitatea ReUnirii.
Astfel, coaliția unionistă adresează un apel tuturor românilor: să fie solidari și să coordoneze, în localitatea lor, o acțiune care să onoreze Ziua Marii Uniri de la 1918.
Acțiunea 2012 va sprijini toți românii care vor să marcheze Ziua Națională, oferind suportul logistic, informațional și mediatic pentru a desfășura și populariza fiecare eveniment organizat.
Ca în fiecare an, Platforma Unionistă Acțiunea 2012 va fi prezentă la Alba Iulia, locul unde, acum 96 de ani, se consfințea unirea tuturor provinciilor istorice în cadrul aceluiași stat.
Totodată, voluntarii Acțiunii vor desfășura activități în peste 200 de localități și instituții din România, Republica Moldova și Diaspora. Obiectivul apelului vizează creșterea numărului de activități dedicate Zilei Marii Uniri și identificarea acelor români, dispuși să accepte provocarea lansată și să inițieze o acțiune în comunitatea lor.
Pe 1 decembrie, în anii trecuți, Acțiunea 2012 a promovat arborarea tricolorului pentru Unire în semn de respect față de simbolurile naționale și stabilit o tradiție din a avea un program întreg de activități solemne în Cetatea Unirii – Alba Iulia și în cea de-a doua capitală românească – Chișinău. Anul acesta, coaliția dorește extinderea activităților dedicate sărbătorii, pentru a cuprinde românii de pretutindeni.
Așadar, Acțiunea 2012 invită orice român, oriunde s-ar afla, să inițieze o acțiune din cele propuse mai jos. Activitatea poate fi organizată în orice mediu: oraș/sat/universitate/facultate/școală/cămin sau locul de muncă. Astfel, pot fi organizate următoarele activităţi/evenimente, dar acestea pot varia, în funcţie de preferinţe:
# Arborarea unui steag tricolor pe casă/instituție;
# O horă a Unirii;
# Împărțire de panglici tricolor;
# Afișarea publică a unui banner din care să se înțeleagă că este marcată Ziua Națională. Exemplu: „Padova sărbătorește Ziua Națională a României” sau „Liceul M. Eminescu din Ungheni vrea reîntregirea Țării ca la 1 dcembrie 1918”;
# Acțiunea precedentă poate fi făcută și la intrarea în localitate/instituție;
# Intonarea publică a Imnului „Deșteaptă-te române”;
# Invitarea unei personalități să țină un discurs în fața unui public despre însemnătatea Marii Uniri;
# Lansarea unor lampioane tricolor spre cer;
# Acțiune publică după modelul „Free Hugs”, în care românii îmbrățișează românii, de ziua lor națională;
# Participarea la evenimentele locale din România, dedicate Zilei Naționale cu mesaje vizibile care îndeamnă la Unirea cu Basarabia;
# Organizarea unei dezbateri/conferințe/prelegeri/ore despre valoarea Zilei de 1 decembrie pentru națiunea română;
# Realizarea simbolică a unei hărți vii a României mari, formată din oameni care să reprezinte fiecare regiune istorică;
# O expoziție foto dedicată românismului;
# O competiție sportivă cu același scop;
# Defilarea prin localitate/instituție cu steaguri tricolor.
Astfel, toți cei care vor sărbători Ziua Națională a Românilor și vor organiza un eveniment, sunt rugați să trimită filmări și/sau fotografii cu o scurtă descriere la adresa [email protected] în seara zilei de 1 decembrie 2014, pentru că se va face o galerie pe site cu toate acțiunile zilei.
Pentru orice informație: +37367521136, +40733696233 sau adresa de mail de mai sus.