Europa a fost întotdeauna plină de stereotipuri. Toate aceste idei preconcepute nu ne învață prea multe despre vecinii noștri europeni, deoarece adesea, au tendința de a fi false. Totuși, ele scot în evidență modul în care tindem să îi vedem pe ceilalți.
#diez vă aduce la cunoștință unele stereotipuri, pentru a împiedica răspândirea lor.
# Portugalia, plină de lenoși și nostalgici?
O caracteristică împărtășită de mulți europeni despre țările sud-europene care, de asemenea, se aplică pentru Portugalia, este că aceştia sunt leneși. Se prea poate ca acest fapt să se datoreze obiceiului portughezilor de a trage câte un pui de somn după-amiază. Portugalia este adesea asociată cu plaje și vreme însorită, ceea ce contribuie la crearea opiniei, că nativii își petrec tot timpul lenevind sau bronzându-se la plajă. Muzica fado sporește răspândirea stereotipului că portughezii sunt un popor nostalgic.
# Spania: fiesta, siesta și bărbați macho?
Se pare că în lume s-a creat o imagine bine definită a culturii spaniole. Cică sărbătoresc tot anul împrejur, au bărbați pasionali și pasionați de Corida, iar femeile sunt pe cât de frumoase, pe atât de gălăgioase.
# Franța, romantică și snoabă?
Cum arată un francez, conform stereotipurilor mondiale? Cu beretă, pe bicicletă și având în coș câte o baghetă franțuzească sau un croissant. Totuși, se pare că moda beretelor a trecut demult, iar capitala Franței este extrem de poluată din cauza miilor de automobile. De asemenea, este răspândită ideea că francezii sunt nepoliticoși și snobi. Unii istorici afirmă că acest lucru se datorează politicii de nealiniere , instituită de Charles De Gaulle după al Doilea Război Mondial, acesta fiind considerat drept un tip snob și arogant. Totuși, cel mai răspândit clișeu, este că francezii sunt cel mai romantic popor din lume.
# Islanda – țărișoara celor care mereu întârzie?
Unul dintre cele mai răspândite stereotipuri despre Islanda, ține de dimensiunea acesteia: țara are cea mai mică suprafață dintre țările nordice – 103.000 km² și un total de doar 320 de mii de oameni. Prin urmare, se spune că toată lumea știe pe toată lumea. Un alt clișeu bine răspândit este că, anume în această țară, trăiesc cei mai puternici bărbați din lume și cele mai frumoase femei. Se spune că islandezii nu sunt deloc punctuali și amână totul până în ultima clipă.
# Irlanda – țara catolicilor cu păr roșcat?
Poporul irlandez este considerat a fi extrem de religios, din cauza luptelor istorice pentru emanciparea catolicilor. Cu toate acestea, statisticile arată că numărul ateilor crește într-un ritm rapid în Irlanda. De asemenea, când vine vorba despre această țară, mulți își imaginează o mulțime de oameni roșcati. Se prea poate ca acest mit să aibă legătura cu filmul „The quiet man”(1952), în care a jucat Mary Kate Danaher – o renumită irlandeză cu păr de foc. De asemenea, se spune că acest film întrunește multe alte stereotipuri irlandeze.
# Finlanda – țara mustăcioșilor care se ceartă mereu?
Finlandezii sunt extrem de direcți. De aceea, s-a răspândit ideea că Finlanda are un popor introvertit și nepoliticos. Intonația cu care vorbesc nativii și însăși limba poate părea dură, de parcă cei care poartă o conversație se ceartă. De asemenea, s-a răspândit ideea că toți finlandezii poartă o mustață de modă veche, consumă mult alcool și ascultă doar black metal. Circulă stereotipul că majoritatea finlandezilor își petrec timpul în saune sau vânând urși.
# Olanda – țara liberalilor, a gay-lor și drogurilor?
Stereotipul cel mai des vehiculat despre olandezi este că aceștia sunt înalți, au părul blond și ochii albaștri. Olanda a fost prima țară care a legalizat în 2001 căsătoriile între persoanele de același sex, iată de ce Amsterdamul este considerat, neoficial, capitala gay-lor. De asemenea, din motivul legalizării canabisului, se crede că majoritatea nativilor se droghează. O altă ideie preconcepută despre olandezi este că aceștia sunt lacomi. Este adevărat însă, că sunt un popor căruia îi place să ducă contul fiecărui bănuț. În Olanda, puțin probabil ca un bărbat să achite consumul femeii cu care a ieșit la întâlnire.
# Grecia, plină de oameni cu pilozitate sporită, care o duc rău cu banii?
În urma crizei din 2008, prin lume au început să circule diverse stereotipuri legate de greci, mai ales de situaţia lor economică. Acum, cel mai răspândit clişeu, este că toţi grecii stau prost cu finanţele. De asemenea, se spune că aceştia au pilozitate sporită şi un nas mare şi lung. Nu există nicio dovadă ştiinţifică precum că grecii ar fi mai păroşi decât alte popoare ale lumii, dar aşa e cu stereotipurile – uneori sunt, pur şi simplu, inexplicabile.
Marta Odainic