Un grup de tineri cu inițiativă a organizat o acțiune de salubrizare a cimitirului evreiesc din Chișinău. Activitatea s-a desfășurat în această sâmbătă, 15 noiembrie.
Cimitirul evreiesc este situat în sectorul Buiucani al capitalei, pe strada Milano, în apropierea staţiei de pompieri. Majoritatea mormintelor nu mai sunt îngrijite, ruinându-se. Cel mai distrus sector este cel din apropiere de Sinagoga părăsită, care a și servit drept teren de lucru pentru cei, care au venit să susțină activitatea.
Nikolai Kirnev este tânărul care a motivat colegii săi să nu rămână indiferenți față de acest monument istoric și să înceapă schimbarea cu forțele proprii. Nikolai ne-a spus:
„Împreună cu colegii mei studiem la Facultatea de Istorie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și am avut prilejul să cercetăm istoria orașului nostru și să aflăm unde sunt situate cele mai mari cimitire din Chișinău, care au o valoare istorică deosebită. Printre ele este și acest cimitir evreiesc, ce datează din secolul al XIX-lea. Ni s-a părut interesant, mai ales că trăim în apropierea acestuia, astfel încât trecem deseori pe lângă el. Majoritatea nici nu se întreabă ce se află după zid și în ce stare sunt mormintele de aici. Consider că e importantă organizarea unei asemenea acțiuni de salubrizare”, a menționat Nikolai.
„Această idee nu a apărut acum. Ea s-a născut încă anul trecut, când am venit cu un reprezentant de la Societatea Evreiască, care ne-a relatat istoria cimitirului. M-am adresat domnului Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, pentru a înfăptui ceea ce mi-am pus în plan.
După mine, este necesar să motivăm tinerii să aibă o educație și un respect pentru trecut și istorie. În primul rând, totuși, de restaurarea cimitirului este responsabilă Primăria Municipiului Chișinău, Pretura, Statul. În cazul în care ne-ar susține nu doar verbal, ci și financiar, consider că ar fi posibil să facem curat în întreg cimitirul evreiesc”, a adăugat tânărul.
„Alte obiective istorice, asupra cărora am dori să atragem atenția, ar fi clădirile de pe strada Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului. Se poate vedea în ce stare se află patrimoniul nostru istoric, care trebuie salvat. Tinerii pot indica asupra problemelor prin propriul său exemplu, în cazul nostru fiind activitatea la cimitirul evreiesc. Putem arăta că nu suntem indiferenți fața de ceea ce are loc în societatea noastră”, susține Nikolai Kirnev.
La acțiunea de salubrizare au venit mai puține persoane, decât se așteptau organizatorii. Aceștia consideră că problema ar putea consta în faptul că acțiunea a fost organizată în zi de sâmbătă, când majoritatea au planificate alte activități.
„Suntem în jur la 10 – 15 persoane și ne-am pus în plan să începem cu un teritoriu mai mic. Noi tăiem crengile care acoperă mormintele. Nu putem tăia copacii, pentru că nu avem instrumentele necesare, facem totul ce este posibil pentru a curăța cât de cât zona. În prezent, cimitirul are aspectul unei păduri. În cazul în care cineva va rămâne inspirat de acțiunea pe care am inițiat-o și ar dori să ia exemplu, pentru a organiza o activitate similară, se poate adresa la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor sau poate apela la mass-media pentru a chema cetățenii”, a conchis Nikolai Kirnev.