La Bălţi, în cadrul unei şcoli profesionale, cu participarea partenerilor germani, va fi aplicat sistemul dual de pregătire a specialiștilor.
Aceasta va diminua discrepanţa dintre aşteptările angajatorilor şi oferta sistemului educaţional din ţară, deoarece elevii vor învăţa secretele meseriei nu doar din teorie, ci şi în practică, direct la întreprinderi. Proiectul a fost aprobat în şedinţa de vineri, 14 noiembrie, a Guvernului.
Proiectul este unul inovator pentru Republica Moldova. Ministerul Educaţiei este susţinut de parteneri din Germania, unde astfel de instituţii funcţionează de mai multe decenii.
Prima instituţie de învăţământ de acest gen va activa, începând cu anul 2015, în imediata apropiere de Zona Economică Liberă Bălţi. Studiile vor dura trei ani, timp în care vor fi pregătiţi specialişti în mecatronică, în management şi inginerie industrială.
La finalizarea studiilor, absolvenţii vor obţine calificarea de specialist în domeniul ingineriei. Autorii proiectului estimează că imediat după absolvire, circa 90 la sută din absolvenţi vor fi angajaţi în calitate de manageri de nivel mediu, în primul rând la întreprinderile partenere, dar şi la alte unități industriale şi organizaţii din Moldova.
Costul total al proiectului este de 3.757.450 de euro pentru un ciclu integral de studii, cu durata de trei ani. Guvernul Republicii Moldova va oferi alocări financiare per elev, echivalente cu costurile întreţinerii unui elev în orice altă instituţie de învăţământ. Contribuţia Ministerului Educaţiei este de circa 90 de mii de euro, adică aproape 2,3% din bugetul total, alocat pentru 30 de locuri bugetare anual pe parcursul a trei ani de studii. Dotarea tehnică cu utilaj şi echipament modem, în valoare totală de circa 1.430.270 euro, va fi asigurată, în baza unui contract, de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ.