Întrucât Moldova dispune de o zimbrărie la Pădurea Domnească, încă din anul 2005, după ce, în baza unui acord interstatal cu Polonia, au fost aduși două femele și un mascul, ne-am propus să aflăm mai multe despre acest animal, aparent enigmatic moldovenilor.
În Rezervația „Pădurea Domnească”, zimbrăria ocupă un ocol cu o suprafață de 32 de hectare. În orice moment puteți vizita această superbă atracție turistică, dar, înainte de a porni la drum, se impune a cunoaște mai multe despre cei care urmează să-i „descoperiți”.
Zimbrul (Bisonus Bonasus) – este unica specie de animale sălbatice (din subfamilia bovinale) care, au supraveţuit până în prezent. În istoria neamului nostru, acest animal puternic şi magnific personifică forţa naturii, care avea o importanţă tradiţională de cult, era un simbol al pământurilor natale.
# Zimbrii în cifre
Zimbrul este cel mai masiv animal sălbatic din Europa. Are o înălţime la umeri de până la 1,85 metri, greutatea masculilor maturi variază între 440 şi 920 kg, ajungând câteodată până la 1200 kg. Femelele sunt mai mici (320 – 640 kg). La naştere puii au păr de culoare roşietică şi au o greutate între 16 şi 35 de kg. Limita de vârstă este considerată de 20 de ani.
Zimbrii trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi.
Animalul a fost descris prima dată în literatura științifică de Carl Linné în 1758. A fost clasificat în 1996 ca specie aflată în pericol.
# Dieta unui zimbru
Rumegătoare fiind, zimbrii sunt adaptaţi să utilizeze drept hrană o mare diversitate de plante. Camera stomacală, numită rumen poate avea o capacitate de peste 100 L, iar, datorită procesului constant de fermentaţie este necesară reaprovizionarea continuă cu hrană. Intensitatea alimentării depinde de sezon. Primăvara devreme zimbrii caută intens hrană pentru a compensa cantitatea şi calitatea hranei din timpul iernii. Din fericire, acest lucru este favorizat de apariţia vegetaţiei tinere şi hrănitoare, iar numărul insectelor dăunătoare este încă scăzut.
În raţia zimbrului intră circa 131 specii de plante şi 27 specii de arbori şi arbuşti. În cea mai mare parte se hrănesc cu plantele ce acoperă solul pădurii, în timp ce hrana de origine lemnoasă nu reprezintă decât un supliment.
Zimbrii se hrănesc intens înainte de răsăritul soarelui, pentru a umple rapid cele patru camere stomacale, după pauza din timpul nopţii. Apoi se odihnesc și rumegă hrana. Cum acest ciclu este repetat de câteva ori pe zi, hrănirea ocupă aprox. 50 – 80% din timpul zimbrilor, între răsăritul şi apusul soarelui.
# Impresii
Apropiindu-te de acest animal masiv și fioros, realizezi că știe să te înfioare dintr-o clipire. Acțiunile lui de nepremeditat te catapultează involuntar în trecutul istoric. Ai impresia că subconștientul îți joacă feste la bruștele lui mișcări. Dacă nu ar fi acel podeț amenajat pe teritoriul rezervației, pentru a privi zimbrii în siguranță, atunci frica s-ar intensifica la cote neimaginabile. Însă, toată splendoarea, ambianța și curiozitatea merită vizita, trăirile fiind unice și deosebite, relatează echipa #diez plecată în expediția „Redescoperă Moldova”, cu scopul de a vizita obiectivele turistice din Glodeni.
Dacă v-am făcut curioși, soluția este „Pădurea Domneasca”, unde taxa de intrare este 25 de lei pentru maturi și 20 de lei pentru copii. Rezervația științifică se află în raionul Glodeni și a fost fondată în anul 1993.
Acest material este fost creat în expediția bloggerilor Redescoperă Moldova – Glodeni (www.glodeni.com), organizată cu suportul partenerilor: Proiectul USAID CEED II Moldova, ANTRIM, Agenția de turism Tatrabis, vinurile mimi, țuica naturală Nimorinka,Oldcom, Pomușoară Dulcișoară, RT Design Studio și Rezervația Naturală Pădurea Domnească.