(video) Festivalul de Film Documentar „One World Romania” ajunge la Chișinău

Снимок
Foto:Festivalul de Film Documentar „One World Romania” ajunge la Chișinău. PC: Facebook/ONE WORLD ROMANIA la Chișinău

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Film Documentar dedicat drepturilor omului, „One World Romania” va ajunge în curând la Chișinău.

Pe data de 15 și 16 noiembrie, în incinta cinematografului „Odeon”, la ora 18:00 vor fi prezentate două filme documentare, având drept partener local OWH Studio:

#1. „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri

 

 

Despre film:

La douăzeci și trei de ani după decembrie 1989, Bucureștiul se revoltă din nou. Petri filmează din primele zile de proteste anti-guvernamentale până în momentul referendumului împotriva președintelui Băsescu. În decembrie 1989, Petri avea 10 ani: la momentul respectiv, probabil că a înțeles că trăiește un moment istoric, dar nu și un moment ce va intra în istoria cinematografiei – acela în care realizatorii români de film și-au amintit cum e să ieși cu camera în stradă. Vreme de aproape 25 de ani, Piața Universității a fost oglinda frământărilor României. Filmele care au prins dinamica acestor frământări, de la cele produse de Studioul Sahia în decembrie 1989, până la „După Revoluție” (Laurențiu Calciu) sau „Piața Universității” (Stere Gulea, Sorin Iliesiu și Vivi Dragan Vasile), documentează nu numai procesul prin care, la diverse momente din istoria Pieței, oamenii își descoperă identitatea de cetățeni, dar și schimbarea relației lor cu spațiul și cu omul din spatele camerei. Petri observă, participă, ascultă și vorbește cu subiecții lui. Renunță la teleobiectiv, la talking heads, la muzică de fundal. Filmează confuzia, violența, oamenii care își cer banii de la partidul care i-a chemat în Piață. „Nici un stil nu poate garanta adevărul” spune Errol Morris. „Adevărul este ceea ce simți după ce vezi filmul, nu imaginea în sine” adaugă Rithy Panh.
Ce veți simți după ce veți vedea filmul lui Petri?

 

#2. „Putin’s Games” („Jocurile lui Putin”), de Alexander Gentelev

 

 

Despre film:

„E un adevărat cimitir, cel mai scump cimitir din lume”, spune unul dintre nenumărații opozanți ruși ai Olimpiadei de la Soci. „E vorba despre o alegere personală: poți deveni ori victimă, ori complice”, comentează directorul Transparency International din Rusia. Cu săptămâni bune înainte de deschidere, Olimpiada de iarnă de la Soci era deja faimoasă ca proiect favorit – și colosal – al președintelui Putin.
În Jocurile lui Putin, israelianul de origine rusă Alexander Gentelev (Criminali respectabili, OWR 2011) investighează contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvăluind mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei. Foști locuitori ai orașului, care și-au pierdut casele, se plâng cu amărăciune de „Legea olimpică” aprobată de Parlamentul rus, care a permis ca orice proprietate desemnată ca „necesară pentru Olimpiadă” să fie naționalizată. Oamenii de afaceri dezvăluie „taxa de corupție” plătită oficialilor din Soci. Politicienii din opoziție glumesc pe seama șoselei care a costat 8 miliarde de dolari – „trebuie că este acoperită cu caviar”. În ciuda încercărilor făcute de autorități de a bloca filmul și a interdicțiilor puse de Comitetul Olimpic Internațional – fără material de arhivă despre olimpiadele precedente și fără cuvântul „olimpic” în titlul filmului – Gentelev reușește o investigație remarcabilă a unui sat olimpic devenit „sat Potemkin”, unde constructorii luptă nu numai împotriva naturii ci și împotriva propriilor semeni.

Festivalul s-a desfășurat și anul acesta la București, între 17 și 23 martie, cuprinzând peste 50 de filme documentare, majoritatea lor în premieră românească.

Pentru detalii accesați pagina Facebook a evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente