A murit unul din cei mai notorii jurnaliști ai Moldovei – Constantin Tănase

constantintanase
Foto: Constantin Tănase PC: VIP Magazin

Editorialistul Constantin Tănase a murit în dimineaţa acestei zile la spitalul Arhanghelul Mihail din Capitală. Informaţia a fost confirmată de fiul ziaristului, Alexandru Tănase.

Deocamdată nu se cunoaşte cauza decesului, însă anterior columnistul a suferit un infarct. Medicii refuză să discute cu jurnaliştii şi spun că familia va veni cu detalii mai târziu, informează Publika.

Constantin Tănase s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemţeni, judeţul Lăpuşna, în familia lui Mihail Tănase şi a Dariei Ciubotaru. După absolvirea şcolii medii din satul natal (1966), Constantin este student la Facultatea de litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, pe care o termină cu menţiune („diploma roşie”).

A activat în calitate de profesor, director de studii, iar, dupa ce şi-a sustinut teza de doctor in filologie, editeaza monografii, in 1988-1990 fiind secretar stiintific al Comisiei de terminologie de pe langa ASM.

În 1991-1993 este deputat în primul parlament al RM, iar in 1994-1996 – in calitate de director al Centrului national de terminologie – initiaza si realizeaza un vast program de editare a dictionarelor de terminologie si punere in circulatie in limba romana a documentatiei oficiale, actelor de identitate etc.

În 1996 este consilier al președintelui Mircea Snegur, iar din 1997-2001 – redactor-șef adjunct, redactor-șef și director al ziarului FLUX.

În 2001, împreună cu echipa sa de la FLUX, care l-a urmat cu fidelitate, lansează Cotidianul Național Independent TIMPUL.

Constantin Tănase a editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuinda” (2001), „Hotii de mituri” (2004) si „Blestemul de a fi” (2009) In 2004, este decorat cu Ordinul National STEAUA ROMANIEI in gradul de comandor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente