Moldova este una din țările Europei cu un număr foarte mic de angajați care pot lucra după un program flexibil. Dar tot mai mulți angajatori din Moldova nu mai țin morțiș la bifarea celor opt ore petrecute zilnic la birou și văd în programul flexibil beneficii de motivare a angajaților.
Astfel, clasicul orar „de la 09.00 la 17.00” începe să dispară din mai multe companii. Sunt însă şi angajatori care niciodată nu-şi vor putea permite o astfel de abordare a programului de lucru, pentru că sunt activități care, pur şi simplu, nu pot fi făcute în afara biroului. Dar să vedem totuși cum stăm la acest capitol în țară. Compania de consultanță și cercetări în marketing Magenta Consulting a lansat un sondaj online pentru a afla în ce regim lucrează angajații de oficiu de la noi.
Programul de muncă flexibil este mai puțin stresant
Cercetarea realizată de Magenta Consulting relevă că, în primul dispare sentimentul de vinovăție pentru întârziere. Bunăoară, peste 70% din respondenții sondajului online pentru angajații din oficiu recunosc. Cu o frecvență mai mică sau mai mare, dar li se întâmplă să ajungă mai târziu la serviciu. Iar motivele nu țin doar de bioritm. S-a stricat mașina, traficul a fost intens, s-a întâmplat ceva neprevăzut cu copilul, sunt doar câteva din motivele care ne fac să ne gândim cu frică la turnichet și să începem ziua stresați. Apoi, mai există laboratoarele de analize, medicii, băncile, serviciile de stare civilă și multe altele, care nu au program de muncă sâmbăta și ne pun în situația umilitoare de a întârzia sau a ne cere voie de la serviciu.
Ne face mai eficienți în muncă
În al doilea rând, sondajul constată că programul de muncă flexibil ne face mai productivi. Lucrând în orele în care nu luptăm cu somnul, ci ne concentrăm cu adevărat, influențează și asupra calității muncii. Iar în al treilea rând, nu trăim cu senzația că am putea fi oricând concediați.
Dar, prea puțini se bucură de acest regim
Studiul Magenta Consulting arată însă că doar 20% din respondenți beneficiază de un astfel de program. Restul încă nu pot să își aleagă ora la care să înceapă lucrul și au obligația de veni la muncă, în cea mai mare parte, între 8:00 și 9:00 dimineața.
Cum motivează angajatorii?
Există și o latură obiectivă în refuzul angajatorilor de a accepta programul flexibil. Acesta se potrivește programatorilor, creativilor, juriștilor și altor profesii care nu sunt „vitale” și nu implică interacțiunea cu clienții. Cum ar fi, de exemplu, să vii să depui actele pentru pașaport, iar acolo să ți se spună că angajatul are program flexibil și va veni la 10:00? În plus, într-o companie în care ambele tipuri de profesii sunt prezente, un astfel de program pentru unii și fix pentru alții, ar da naștere inechității.
Ce facem dacă întârziem totuși?
Sursele dedicate acestui subiect, cercetate de consultanții Magenta Consulting, ne recomandă ca în astfel de cazuri să avem grijă să prevenim din timp, să ne sunăm nu doar șefii, dar și persoanele cu care avem, de exemplu, o ședință și să fim sinceri. Răceala care durează o singură zi sau durerile de burtă prea dese, dau de bănuit. Angajatorilor, în același timp, li se recomandă să examineze posibilitatea acordării angajaților, pe rând, desigur, a unei zile libere pentru rezolvarea chestiilor personale. În plus, să nu considere întârziere și să nu penalizeze financiar primele 30 de minute de la începutul programului. Se știe, un angajat fericit își face lucrul cu mai multă dedicație.