Iulia Furtună: „Profesorii dedicați sunt cea mai mare calitate a învățământului juridic din Moldova”

Sesiune Iulia Furtuna_1
Foto: Sesiune cu Iulia Furtuna în cadrul Academiei Leaders for Justice

Trainer al Academiei Leaders for Justice și specialistă în dreptul muncii, protecție socială, migrație și drept comercial, avocata Iulia Furtună din cadrul Biroului de Avocați Țurcan-Cazac ne-a vorbit despre importanța pregătirii suplimentare a tinerilor juriști și care sunt provocările pe care trebuie să le înfrunte pentru a se afirma în calitate de lideri în justiția moldovenească.

Cât de necesară este pregătirea suplimentară a tinerilor juriști în cadrul Academiei Leaders for Justice?

Profesia de jurist presupune în sine o perfecționare continuă, o actualizare la zi a cadrului normative. Prin urmare, pregătirea continuă este importantă, cea suplimentara ramânând a fi la necesitatea și dorința fiecărui participant al Academiei.

Care trebuie să fie bagajul de cunoștințe și experiență al unui lider din justiția moldovenească?

În primul rând o logică juridică, compusă din 1% vocație și 99% muncă asiduă, pentru a gândi ca un jurist și aplica legea generală în mod adecvat situațiilor juridice particulare. În al doilea rând, bagajul de cunoștințe din Universitate reprezintă fundamentul pe care ulterior construiești cariera, cunoștințele fiind ajustate și aprofundate în funcție de domeniul specific în care activează juristul. Experiența contează să te formeze ca profesionist și să-ți stimuleze valorificarea la maxim a potențialului.

 

Sesiune cu Iulia Furtuna în cadrul Academiei Leaders for Justice
Sesiune cu Iulia Furtuna în cadrul Academiei Leaders for Justice

Ce poate înțelege un tânăr absolvent de Drept din Republica Molova prin leadership în justiție?

Că sunt mulți juriști și că în acest domeniu concurența e foarte mare. Dar ca să te menții trebuie să fii printre cei mai buni.

Ce anume v-a determinat să îmbrățișați profesia de avocat și nu una de judecător?

Deși mi-ar plăcea să îmbrățișez profesia de judecător, nu cred că o voi face. O să-mi fie foarte greu să combin viața persoanală cu cea de judecător, ultima solicitând o dedicare completă, fiind foarte responsabilă. Dacă ești magistrat, ești obligat să fii prin definiție cel mai bun în cunoașterea și aplicarea corectă a cadrului normativ și în respectarea echității. Asta cere mult timp, efort și sacrificiu. Așa ințeleg eu profesia de judecător. În schimb profesia de avocat îmi permite să profesez într-un domeniu care îmi place, mă ajută să cresc, să mă întrețin și să fiu, în același timp, și un participant activ în familie.

Care-i cea mai mare calitate a învățământului juridic din Moldova? Dar cel mai mare defect?

Profesorii dedicați consider că sunt cea mai mare calitate a pregătirii universitare juridice din Moldova. Totuși aș schimba raportul teorie – practică astfel încât să fie la egalitate. Studenții primesc multe cunoștințe teoretice, mai puțin competențe practice.

 

Sesiune cu Iulia Furtuna în cadrul Academiei Leaders for Justice
Sesiune cu Iulia Furtuna în cadrul Academiei Leaders for Justice

Proiectul „Academia Leaders for Justice“ este realizat de organizația Invento, graţie susţinerii generoase a poporului american prin intermediul Departamentului de Stat al Statelor Unite. Conţinutul acestui material ţine de responsabilitatea Invento şi nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat sau ale Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente