Colecția aparatelor radio vechi ar aduce Moldovei un nou record Guinness

radio-expo
Foto: Aparate radio sovietice. PC: radiochisinau.md

Un nou record Guinness este mai aproape de Moldova. Aceasta se datorează unei colecții impunătoare de aparate de radio vechi și magnetofoane, adunate de Petru Costin din toate colțurile lumii timp de 40 de ani.

Expoziția a fost găzduită de Casa de Cultură din Sărata Galbenă, Hâncești, relatează Radio Chișinău.

După ce a intrat în Cartea Recordurilor cu o colecție impresionantă de potcoave și monede, Petru Costin consideră că va avea succes și de această dată prin intermediul colecției sale de aparate radio și magnetofoane. Unele dintre ele au dimensiunile unui televizor, altele sunt cât un ceas deșteptător.

„Unele dintre ele sunt rare, cum ar fi „Zenith Transatlantic”, un aparat american și civil. Când l-am căpătat în colecție era în bucăți, dar acum arată ca nou. L-am executat așa cum a fost. Altul, „Zvezda”, din 1954, are un design interesant. Am un radio din 1934, care a fost filmat într-o  peliculă rusească celebră despre război”, a specificat Petru Costin.

 

Aparate radio sovietice. PC: radiochisinau.md
Aparate radio sovietice. PC: radiochisinau.md

Pasiunea colecționarului se trage încă din copilărie, iar pe parcursul a 40 de ani a reușit să adune peste 600 de aparate. Dacă pentru unele „bijuterii”, Petru Costin a dat un pumn de bani, altele i-au fost dăruite la diverse ocazii.

„Pasiunea e din copilărie. Eram micuț când am început să colecționez diferite obiecte (stilouri, chipiuri și uniforme militare, dar și icoane), până am ajuns la peste 20 de colecții și 200 de expoziții în țară și în lume”, a menționat colecționarul.

Cel mai vechi aparat radio datează din 1924. Acestea au fost colecționate din diferite regiuni ale Republicii Moldova, dar și de peste hotarele țării: România, Germania, Polonia, Ungaria, SUA. Astfel, aparatele radio nu lasă pe nimeni indiferent atunci când trec pe lângă ele.

Pentru Petru Costin colecția nu are preț, deoarece fiecare aparat transmite un fragment din istorie, fiind o expoziție culturală, istorică și științifică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente