Vă propunem un joc. Dacă tot se vorbește în ultimul timp atât de mult despre Uniunea Europeană și Moldova, încercați să descifrați acronimul E.U.R.O.P.A.
Echipa #diez a citit mai mult despre investițiile europene în Republica Moldova și am ajuns la următoarele descifrări a ceea ce ar putea însemna E.U.R.O.P.A:
E – Erasmus
Datorită faptului că Moldova e din ce în ce mai aproape de UE, s-a majorat numărul de burse pe care le pot obține studenții din Moldova pentru a studia în una din țările Uniunii Europene. Acum, în fiecare an, circa 180 de tineri își pot face studiile în universitățile europene prin Programul Erasmus. Îmbucurător este faptul că de la an la an aceste burse se pot obține tot mai ușor. Anterior, în 2009, doar o singură universitate din Moldova (USM) era acreditată la programul Erasmus, iar bursele de care puteau beneficia studenții moldoveni erau de ordinul câtorva zeci.
Unii studenți pleacă la studii peste hotare pentru că vor experiențe noi, alții pentru a aduce cunoștințe acasă. Potrivit unui studiu recent din UE, studenții Erasmus au ajutat să ridice natalitatea din Europa.
U – Universități mai competitive
Pe lângă studenți, care pot face un semestru, un an, sau un program de master în una din universitățile din UE, și lectorii universitari pot face stagii și schimburi de experiență în universități din Polonia, Croația, Serbia, Bulgaria sau România.
Datorită asistenței UE, în universitățile din Moldova vin experți internaționali pentru a se întâlni cu studenții și a discuta subiecte care sunt interesante și utile.
R – Rezultate
Chiar dacă sunt mulţi care nu cred în ideea europeană, investițiile UE în Moldova au rezultate care se văd. Printre acestea ar fi noua secție de chirurgie creată la Spitalul Clinic Republican. Astfel, pentru operații complicate nu mai trebuie să mergem în străinătate. S-au investit bani în laboratoare noi, iar în nordul țării a început să funcționeze SMURD-ul. Acum știi că în caz de ceva urgent, nu vei muri așteptând ambulanța.
Datorită proiectului de reconstrucție a sistemului de alimentare cu apă, peste 18 mii oameni din Călărași au acces la apă potabilă. De asemenea, s-au reparat şcoli, grădiniţe, drumuri, spitale, etc.
O – Oportunități de angajare
Tot mai multe companii străine, în special germane și austriece, investesc în Moldova. Acest lucru oferă oportunități de angajare. Unele companii, pentru a avea muncitori cât mai calificați, creează centre pentru instruirea managerilor, inginerilor și muncitorilor. Un astfel de centru va fi deschis în curând la Strășeni.
P – Proiecte
Pe lângă proiectele deja finisate cu bani europeni, în Moldova mai sunt zeci de proiecte în desfăşurare. Unul din ele este îmbunătăţirea calităţii studiilor. S-au optimizat mai multe școli pentru ca elevii să poată avea acces la o educație mai bună. Pentru ei, Ministerul Educației a oferit transport cu care ei merg la școală. Datorită infrastructurii care se dezvoltă (drumuri bune, asigurare cu apă, crearea zonelor economice libere), apar tot mai multe idei de afaceri și proiecte pe care tinerii le pot dezvolta.
A – Afaceri
Tinerii își pot lansa mai ușor o afacere. Aceasta a devenit posibil odată cu lansarea, din bani de la Uniunea Europeană, a 6 incubatoare de afaceri (în Soroca, Rezina, Sângera, Coșnița, Ștefan Vodă și Leova). Alte 4 incubatoare de afaceri urmează să se deschidă în Ceadîr-Lunga, Nisporeni, Ocnița și Cimișlia. Incubatoarele de afaceri sunt instituţii care oferă spaţiu în chirie la preţuri reduse, oferă training pentru oamenii de afaceri şi îi ajută să obţină credite, să aplice la diferite proiecte şi să se dezvolte.
Având o educație mai bună, ai acces la mai multe oportunități de dezvoltare personală. Poţi genera idei frumoase şi să le aplici. Însă mai multe despre asta citiți în cel de-al doilea număr al Ghidului Uniunii Europene în Moldova. Investiții.