(foto) Cum au descoperit moldovenii Vinul Moldovei la Ziua Națională a Vinului

collage
Foto: Ziua Națională a Vinului 2014

Mii de vizitatori din toată ţara şi de peste hotare au venit astăzi la Chişinău, pentru a celebra Ziua Naţională a Vinului. Legendele Vinului Moldovei pot fi cunoscute şi învăţate într-o zonă educaţională în incinta orăşelului vinului din PMAN. Aceasta include expoziţii tematice, standuri interactive şi Şcoala Vinului.

Zona Educaţională

Şcoala improvizată  îi ajută pe doritori să redescopere  legendele din spatele licorii lui Bahus, alături de maeştri cunoscători ai artei vinului. Masterclassurile se bucură de o popularitate imensă. Fiecare sesiune întruneşte zeci de participanţi dornici de a afla cât mai multe despre arta vinului. Acest fapt confirmă că cetăţenii moldoveni sunt interesaţi tot mai mult de a cunoaşte secretele consumului responsabil al vinului. Cei care îşi doresc să participe la masterclasurile de mâine sunt invitaţi să vină în PMAN mai devreme, întrucât numărul locurilor este limitat.

 

PC: Oficiul Național al Viei și Vinului
PC: Oficiul Național al Viei și Vinului

Nicolae Luca, Fondator şi Director al primii Şcoli de Sommelier din Moldova: „Am avut o lecţie cu genericul eticheta vinului la restaurant. Au fost câteva zeci de participanţi, pe care i-am învăţat cum se păstrează un vin de calitate, cum trebuie să fie servit clientului şi alte elemente importante”.

În colţişorul senzorial participanţi au posibilitatea să descopere 54 de arome superbe care caracterizează Vinul Moldovei: prune uscate, condimente, şofran ş.a.

Johanus Merr, vizitator din Germania: „ Îmi place foarte mult vinul moldovenesc, iar astăzi am participat la Şcoala Vinului, pentru că vreau să cunosc produsul mai bine. Îmi place atmosfera din orăşel şi sunt impresionat de dansurile tradiţionale”.

Zona meşteşugurilor

În zona meşteşugurilor orice doritor poate admira lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie şi tradiţii. Toate realizate manual. Cu o experienţă de 42 de ani de muncă în acest domeniu, Lidia Manea, meşter popular, îi învaţă pe vizitatori cum să decoreze sticlele cu vin şi să facă coşuri din mlajă. Secretele meşteşugului sunt mâinile dibace şi iscusinţa de a lucra cu nuieluşele de mlajă.

Lidia Manea, meşteşugar din Soroca: „Meşteşugăritul este o îndeletnicire înrudită de veacuri cu producerea vinului. Foarte mulţi dintre vizitatori au venit aici şi m-au rugat să-i învăţ secretul acestei munci. Cred că este un domeniu exotic pentru orăşeni”.

 

Ziua Națională a Vinului 2014
Ziua Națională a Vinului 2014

Alţi doi meşteri iscusiţi le explică vizitatorilor arta olăritului şi producerea butoaielor.

Pavel Ciobanu, vizitator al orăşelului vinului: „Pe unul dintre aceste butoaie îl voi duce la pivniţă. Am câteva hectare de viţă de vie şi vreau ca vinul meu să fie păstrat aşa cum se cuvine”.

Zona de creaţie

Ziua Națională a Viului 2014
Ziua Națională a Viului 2014

În zona de creaţie, sute de vizitatori admiră picturile în vin expuse în centrul capitalei.

Ana Popescu, vizitatoare: „Este foarte frumos ce fac aceşti pictori aici. Sunt chiar impresionată de picturile în vin şi de măiestria acestor oameni ai artei”.

Jack Smith, vizitator din Marea Britanie: „ Am venit special pentru această sărbătoare. Sunt pentru prima dată la Chişinău şi sunt impresionat de acest festival”.

Câţiva maeştri nonconformişti prezintă 4 viziuni artistice distincte asupra tradiţiilor moldoveneşti de vinificaţie şi pictează pe 4 sticle gigant.

Ziua Națională a Vinului 2014
Ziua Națională a Vinului 2014

Anastasia Trifan, pictoriţă: „Pe această sticlă pictez legenda vinului moldovenesc. Un vin de calitate se obţine în condiţii climaterice potrivite, pe care am decis să le redau pe această sticlă”.

Zona gustului

PC: Oficiul Național al Viei și Vinului
PC: Oficiul Național al Viei și Vinului

Una dintre cele mai tentante zone şi care nu poate fi ignorată de vizitatatori este cea a gustului. Interpreţii Tania Cerga şi Adrian Ursu au făcut un show gastronomic pregătind bruschetti italiene, cu care s-au delectat mai mulţi iubitori ai culinăriei europene.

Legenda Vinului Moldovei a fost descoperită şi la vatră. Mai mulţi doritori de a cunoaşte etapele creării un vin de calitate au ales să meargă la fabricile de producere. Chiar din prima zi au fost comercializate aprope toate biletele pentru tururile la vinăriile moldoveneşti. Cei care mâine vor dori să meargă într-un tur vinicol vor putea opta doar pentru o singură destinaţie încă disponibilă.

Vă aşteptăm cu drag la Ziua Naţională a Vinului pentru a descoperi Vinul Moldovei. O legendă vie.

 

PC: Oficiul Național al Viei și Vinului
PC: Oficiul Național al Viei și Vinului
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente