Astăzi este Ziua Internaţională a Zâmbetului, în întreaga lume fiind sărbătorite toate zâmbetele şi faptele bune.
Harvey Ball, un artist comercial din Massachusetts, a creat în 1963, faţa zâmbitoare („smiley face”), care a devenit cel mai cunoscut simbol al veseliei şi bunăvoinţei în lume.
Odată cu trecerea timpului, Harvey Ball a devenit preocupat de supra-comercializarea simbolului şi de pierderea adevăratei semnificaţii a feţei zâmbitoare. Creatorul simbolului a decis să dedice o zi în fiecare an tuturor zâmbetelor şi faptelor bune din lume. Acesta a decretat ca Ziua Internaţională a Zâmbetului să fie sărbătorită în fiecare prima zi de vineri a lunii octombrie.
Ziua Internaţională a Zâmbetului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, iar de atunci tradiţia a fost respectată în fiecare an.
Potrivit specialiştilor, zâmbetul, la fel ca şi râsul are numeroase efecte benefice asupra organismului. Ne eliberează de stres, reduce tensiunea arterială şi induce gândirea pozitivă. Medicii susţin că 15 minute de râs în fiecare zi duc la arderea a 40 de calorii.
Studiile sociologice arată că persoanele care zâmbesc mai mult sunt considerate mai prietenoase, agreabile şi demne de încredere. Există 19 tipuri diferite de expresii faciale ale zâmbetului, care exprimă 19 sentimente diferite.
Ziua Mondială a Zâmbetului este sărbătorită în numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America Latină. Manifestaţiile includ spectacole cu clovni, picturi pe faţă, prezentări de poveşti, teatru de păpuşi şi diferite concursuri.
”Învățați să lăsați pe chipul vostru să înflorească un zâmbet. Este darul pe care-l oferiți aproapelui, este darul pe care-l oferiți întregului Univers!” (Octavian Paler)