S-a dat startul proiectului Gala studenților originari din Republica Moldova, ediția a II-a

IMG_6362-0021-630×419
Foto:PC: eastbook.eu

Studenții originari din Moldova care își fac studiile în anul 2014/2015 la universități din străinătate, inclusiv cei care au absolvit o astfel de instituție în anul 2014, sunt invitați să-și depună dosarele pentru a participa la Gala studenților originari din Republica Moldova, ediția a II-a. Concursul de dosare este deschis în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2014.

Câștigătorii premiilor vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii oficiale, la Chișinău, fixată în prealabil pe 27 decembrie. Gala Studenților Originari din Republica Moldova va fi organizată sub înaltul patronaj al Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru al doilea an consecutiv.

Premiile vor fi acordate pentru categoriile ”Studentul Anului din SUA și Canada”, ”Studentul Anului din Europa de Vest”, ”Studentul Anului din Europa Centrală și de Est”, ”Studentul Anului din Restul lumii”, ”Studentul Anului din Străinătate”. Participanții la Gala studenților vor fi selectați de către un juriu format din personalități marcante din mediul academic, instituțional și mediul de afaceri din Republica Moldova. Condițiile de participare la concurs sunt descrise pe pagina de Internet a proiectului – www.galastudentilor.md – la rubrica Concurs. Aplicațiile pot fi depuse online, pe aceeași pagină.

Scopul proiectului este de a face cunoscute în Republica Moldova rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară din Republica Moldova. Obiectivele principale constau în identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării și care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular la nivel internațional.

Proiectul Gala Studenților Originari din Republica Moldova „Excelență Academică pentru Moldova” a fost lansat, în premieră, în anul 2013, de către Asociația Studenților Moldoveni din Franța ”Jeunes Moldaves”, în parteneriat cu BRD. La concursul de dosare din 2013 au aplicat 205 studenți și absolvenți din 21 de țări ale lumii. În total, au fost premiați 33 de tineri.

Continuitatea proiectului se reflectă în inițiativele și programele implementate în Moldova de către participanții și organizatorii primei ediții. Printre ele se enumeră:

Tinco – tabără de informatică pentru copiii din orfelinate și familii defavorizate, la care s-a testat un nou curriculum de informatică și noi metode de predare pentru copii.

MentorMe – program de mentorat global pentru tinerii din Republica Moldova care aspiră să-și facă studiile peste hotare.

Seminarul de politici publice ”Diaspora economică pentru Moldova – în cadrul evenimentului experții din diaspora au elaborat politici publice și au analizat impactul acestora asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.

Conferința deschisă „Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine – schimb de idei și practici în diferite domenii dintre experții din diasporă, Guvernul și societatea civilă din Moldova.

La realizarea proiectului contribuie, de asemenea, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor din Franța, Liga Studenților Români din Străinătate, Comunitatea Moldovenilor din Québec, Comunitatea Moldovenilor din Olanda, Asociația Constellation Cuture Franța.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente